PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Beograd mora da postane energetski pametan grad

14.12.2017. | Beta

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević najvio je da će građanima biti ponuđeni projekti sanacije energetski neefikasnih objekata, nakon što je JKP Gradsko stambeno uspešno realizovalo pilot projekat energetske efikasnosti na objektu javne namene.

- Beograd je prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji je usvojio Strategiju pošumljavanja, prvi grad koji je doneo Odluku o kvalitetu vazduha. Prvi smo doneli Strategiju prilagođavanja na klimatske promene, a kao proizvod tih strategija nastavljamo sa projektima energetske efikasnosti - kazao je Nikodijević prilikom posete Gradskom stambenom, saopštila je gradska uprava.

On je dodao da je ideja pilot projekta bila da se za jednu trećinu smanji potrošnja električne i toplotne energije, kao da se na taj način smanji potreba od uvoza energenata.

- U odnosu na efekte i rezultate ovog projekta, koji se već jasno osećaju u preduzeću Gradsko stambeno, ponudićemo projekte i privatnim vlasnicima stanova, kuća i objekata, koji bi se realizovali u saradnji sa Gradom Beogradom - kazao je on.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kazao je da se Srbija nalazi na začelju evropskih država po racionalnom utrošku energije.

- Potrebno je da probudimo svest građana da je neophodno racionalnijie trošiti energiju i zbog nas samih, ali i generacija koje dolaze, kojima treba da ostavimo jedan održiv sistem - sa kvalitetnim vazduhom, zemljištem, vodom i hranom - ukazao je Antić.

On je istakao da se Ministarstvo energetike tim pitanjem bavi već duži period, a radi promocije energetske efikasnosti formiran je i budžetski fond iz koga je sanirano 39 objekata širom Srbije.

- Rezultati su odlični jer napravljena ušteda na tim objektima veća je od 40 odsto u potrošnji finalne energije na godišnjem nivou. Zbog svega ovoga rešavanje problema energetske efikasnosti za gradove postaju pitanja prioriteta, jer se na njoj najviše štedi i najviše zarađuje - kazao je Antić.

Naglasio je i da Beograd, takođe, mora da postane energetski „pametan grad", koji ostvaruje maksimalan nivo života za svoje građane, uz minimalmo korišćenje resursa infrastrukture.

Uložena sredstva za energestsku efikasnost, kako je procenjeno, vrate se za sedam godina uštedom 40 odsto izdataka za energiju, istakli su iz Ministarstva rudarstva i energetike.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;