PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Počela rekonstrukcija Palilulske pijace

05.12.2017. | Beobuild

Dugo očekivan početak radova na rekonstrukciji Palilulske pijace, koji je inicijalno bio najavljen još za proleće, ipak kreće u realizaciju ove godine. Ugovor je potpisan još u oktobru 2016. i posle više od godinu dana, sredinom novembra, izvođač je konačno uveden na gradilište. Ovime je počela realizacija atraktivnog zatvorenog pijačnog kompleksa, čija će izgradnja trajati narednih 18 meseci. Paliluska pijaca se na gradskim mapama pojavljuje već u prvim godinama 20. veka i spada u grupu najstarijih tržnica u gradu. Početkom druge decenije prošlog veka na ovom prostoru formira se Palilulski trg, međutim zadržava tradicionalnu pijačnu funkciju. Prostor oko trga se značajno izgradio i promenio posle drugog svetskog rata, ali su i pijaca i trg preživeli u toj funkciji do danas.

Slika 1. Radovi na rekonstrukciji Palilulske pijace (foto: Beobuild)

Sledeća etapa u istoriji Paliluske pijace počinje sa ovom rekonstrukcijom, pošto će po zavšetku radova ovaj otvoreni prostor doživeti transformaciju u moderan trgovinski objekat. U tom smislu, ovo će biti prva beogradska pijaca koja će u celosti biti pokrivena, kao deo višeetaznog objekta od skoro 12.500m² bruto površine. Zgrada će imati podzemnu garažu, suteren i dve nadzemne etaže. Prizemlje će vršiti funkciju pijace sa modularnim odeljcima za prodaju, odakle će se blagom rampom pristupati galeriji sa prodavnicama suvenira i narodne radinosti, štandovima za degustaciju hrane i pića, kafe-restoranom i slično. Suterenski nivo sadržaće supermarket, magacinski prostor sa hladnjačama, kao i prostor za pakovanje i pripremu robe.

Slika 2. Budući izgled Palilulske pijace (foto: Beobuild)

Autori idejnog rešenja nove Palilulske pijace su arhitekte Dunja Nedeljković, Danica Stojiljković i Marina Lazović. Posao na projektovanju i izvođenju dobio je kozorcijum domaćih firmi koji čine Koto, Mašinoprojekt Kopring, Еx Ing B&P i TVI, a vrednost investicije iznosi 1.35 milijardi dinara. Radovi bi prema ugovoru trebali biti završeni na proleće 2019. godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

JAF
JAF
NOVA PAZOVA-STARA PAZOVA
www.jaf.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;