IZOLACIJA-468X60-BANNER

Podgrađe Petrovaradinske tvrđave u novom izdanju

29.11.2017. | Z.Grumić | Novosti

Prve dve faze kompletne revitalizacije fasada i krovova zgrada u podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u okviru kojih je obnovljeno 11 objekata, uspešno su završene u proteklih šest meseci, a preostalih deset trebalo bi da bude završeno na proleće. To je konstatovano prilikom jučerašnje posete gradilištu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i direktora Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniše Jokića.

- Zadovoljan sam kako napreduju radovi i uveren sam da ćemo uskoro svi biti svedoci povratka starog sjaja podgrađa naše novosadske lepotice - istakao je Vučević, naglasivši da su prve dve faze radova uspešno okončane.

Time je, kako je dodao, obnovljeno 11 od ukupno 21 objekta, a za predstojeću treću fazu potpisano je osam ugovora i očekuje se da radovi teku u zavisnosti od vremenskih uslova. Za preostala dva objekta, trebalo bi da bude završen izbor izvođača radova.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Od direktora Zavoda sam dobio informaciju da će već na proleće Novosađani i naši gosti moći da se šetaju uređenim podgrađem u potpuno novom ruhu, što znači da nas do tada očekuje kompletan završetak radova na fasadama oronulim zbog zuba vremena - istakao je gradonačelnik u oceni projekta koji je izuzetno važan u pripremi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Krajem maja Zavod je započeo taj projekat, koji podrazumeva obnovu ukupno 21 fasade u četiri faze, nad čime stručnjaci Zavoda sprovode stručni nadzor. Obuhvata kompletnu obnovu oštećenih elemenata fasada, restauraciju i konzervaciju fasadnih detalja izvedenih u gipsu i terakoti, stolarije i figura svetaca u nišama pročelja.

U okviru radova, koji su tokom leta obavljani nešto sporije nego što je bilo planirano, pre svega zbog ekstremno visokih temperatura koje su negativno uticale na materijale, restaurisana i konzervisana je i stara originalna stolarija, a obnavljaju se i konzolne svetiljke od kovanog gvožđa.

Za ovogodišnju obnovu 21 objekta u Petrovaradinu Vlada Srbije i Grad Novi Sad izdvojili su 100 miliona dinara. Iduće godine će iz istih izvora biti obezbeđeno još 100 miliona dinara za nastavak radova, čime će fasadama svih planiranih objekata u Podgrađu biti vraćen stari sjaj.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;