PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mađari u Brčkom planiraju izgradnju najviše zgrade u regiji

20.11.2017. | Blic

Kompanija Molnar, koja je nedavno osnovana u Brčkom, a čiji su vlasnici državljani Mađarske Jozef i Milan Molnar, izazvali su pravu senzaciju najavom da će u BiH planiraju graditi najvišu zgradu u regiji. Iako planiraju graditi veliki broj objekata u Brčkom, posebno je interesantna zgrada od 50 spratova, koja je njihova najveća ideja, čime bi Brčko dobilo najvišu zgradu u BiH i regiji.

- Naša firma ima planove i projekte koje želi ostvariti, a jedna od ideja je gradnja zgrade od 50 spratova, ali da bi se izveo tako veliki poduhvat, potrebno je mnogo vremena, truda i rada. To svakako nije obična zgrada koja se može veoma lako izgraditi bilo gde i bilo kada, te nam je potrebno detaljno planiranje i istraživanje, ali ideja postoji - kazao je za Radiosarajevo.ba jedan od idejnih tvoraca ovog projekta i vlasnik kompanije Jozef Molnar.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

On ističe i kako je za takav jedan projekt potrebno provesti ispitivanje zemljišta, nosivost, a zatim i dobiti pravnu dozvolu za gradnju, što je u Brčkom nešto teži posao jer trenutno zakonodavstvo dozvoljava gradnju zgrada po principu 4+1. Tačnije, nije dozvoljena gradnja višespratnica, čime je ovaj projekt donekle onemogućen u ovom trenutku. Ipak, ističu da je važno da postoji volja za gradnju, a nadaju se i da će biti sve zakonske regulative usklađene kako bi mogla početi izrada građevinskog projekta.

- I pored svega, izabrali smo Brčko distrikt za svoju bazu, jer je to najbliži granični grad, koji je svega 200 kilometara udaljem od granice s Mađarskom. Naravno, postoje i neke druge prednosti, posebno što je Brčko distrikt, a zatim i to što graniči s Evropskom unijom i ima odličan geografski položaj - ističe Molnar, pojašnjavajući zašto su se odlučili za gradnju ovakve zgrade u Brčkom, a ne recimo u glavnom gradu BiH Sarajevu.

Ideja o gradnji ove zgrade predstavljena je i vlastima u Brčkom, a iz Vlade Brčko Distrikta su istakli kako još uvek nema nekih zvaničnih poteza ovih investitora, te da je sve još uvek u domenu ideje.

- Teško je zasada reći da li postoji neki vremenski okvir i prerano je komentirati celi projekt, jer je firma tek nedavno osnovana u Brčkom. Nama je još uvek mnogo toga novost, ali smo za sada zadovoljni u svakom smislu - dodao je Molnar.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;