BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Novi most kod Ostružnice gotov krajem sledeće godine

16.11.2017. | MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je juče (15.11.2017) sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) radove na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice, koje finansira EIB, i najavila nove projekte sa ovom institucijom vredne skoro 500 miliona evra.

- Vlada Srbije ima dugogodišnju i dugoročnu saradnju sa EIB-om na izgradnji infrastrukture, kako drumske, tako i železničke. Naredne godine očekujemo da dobijemo novi most preko Save, kod Ostružnice, ali se uveliko pripremamo i za realizaciju novih projekata koje ćemo raditi zajedno s EIB-om - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da očekuje da ugovor za projekat modernizacije i elektrifikacije pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnje obilazne pruge oko Niša, vredan oko 250 miliona evra, bude potpisan u decembru. - Novi projekat s EIB-om je i „auto-put mira“ Niš-Merdare-Priština, gde će 212 miliona evra biti investirano u izgradnju prve deonice tog puta, od Niša do Pločnika - rekla je Mihajlovićeva.

Slika. Novi most kod Ostružnice (foto: MGSI)

Dubravka Negre, direktorka Kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan, rekla je nakon obilaska radova na mostu preko Save sa ekspertima za transport ove institucije, da je EIB do sada u izgradnju obilaznice oko Beograda uložio ukupno 100 miliona evra, od kojih je do sada isplaćeno 80 miliona. - Do završetka ugovorenih projekata preostalo je da se, osim mosta preko Save, završi i petlja Petlovo brdo - navela je Negre.

Ona je naglasila da je obilaznica oko Beograda važan projekat jer se nalazi na međunarodnom Koridoru 10, koji spaja zapadnu Evropu sa južnom i istočnom, kao i da će završetak radova rasteretiti saobraćaj u centru Beograda i most Gazela.

Zoran Drobnjak, v. d. generalnog direktora JP Putevi Srbije, rekao je da radove na mostu preko Save izvodi podizvođač Mostogradnja i da se u gradnji primenjuju nove tehnologije, jer se delovi sklapaju u pogonu, a zatim dovoze i montiraju. Glavni izvođač radova na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice je konzorcijum na čelu sa kompanijom Strabag, a vrednost ugovora je 3,57 milijardi dinara.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;