IZOLACIJA-468X60-BANNER

Novi most kod Ostružnice gotov krajem sledeće godine

16.11.2017. | MGSI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, obišla je juče (15.11.2017) sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) radove na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice, koje finansira EIB, i najavila nove projekte sa ovom institucijom vredne skoro 500 miliona evra.

- Vlada Srbije ima dugogodišnju i dugoročnu saradnju sa EIB-om na izgradnji infrastrukture, kako drumske, tako i železničke. Naredne godine očekujemo da dobijemo novi most preko Save, kod Ostružnice, ali se uveliko pripremamo i za realizaciju novih projekata koje ćemo raditi zajedno s EIB-om - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da očekuje da ugovor za projekat modernizacije i elektrifikacije pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnje obilazne pruge oko Niša, vredan oko 250 miliona evra, bude potpisan u decembru. - Novi projekat s EIB-om je i „auto-put mira“ Niš-Merdare-Priština, gde će 212 miliona evra biti investirano u izgradnju prve deonice tog puta, od Niša do Pločnika - rekla je Mihajlovićeva.

Slika. Novi most kod Ostružnice (foto: MGSI)

Dubravka Negre, direktorka Kancelarije EIB-a za Zapadni Balkan, rekla je nakon obilaska radova na mostu preko Save sa ekspertima za transport ove institucije, da je EIB do sada u izgradnju obilaznice oko Beograda uložio ukupno 100 miliona evra, od kojih je do sada isplaćeno 80 miliona. - Do završetka ugovorenih projekata preostalo je da se, osim mosta preko Save, završi i petlja Petlovo brdo - navela je Negre.

Ona je naglasila da je obilaznica oko Beograda važan projekat jer se nalazi na međunarodnom Koridoru 10, koji spaja zapadnu Evropu sa južnom i istočnom, kao i da će završetak radova rasteretiti saobraćaj u centru Beograda i most Gazela.

Zoran Drobnjak, v. d. generalnog direktora JP Putevi Srbije, rekao je da radove na mostu preko Save izvodi podizvođač Mostogradnja i da se u gradnji primenjuju nove tehnologije, jer se delovi sklapaju u pogonu, a zatim dovoze i montiraju. Glavni izvođač radova na izgradnji mosta preko Save kod Ostružnice je konzorcijum na čelu sa kompanijom Strabag, a vrednost ugovora je 3,57 milijardi dinara.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;