PRIJAVA-468X60-BANNER

Rekonstrukcija prevodnice na Đerdapu sledeće godine

25.10.2017. | RTS

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović i izvršni direktor Izvršne Agencije za inovacije i mreže Dirk Bekers potpisali su Sporazum o adaptaciji brodske prevodnice u sastavu hidroelektrane „Đerdap 1", koja će skratiti vreme prevođenja brodova sa sadašnjih sat i po na 40 minuta.

Početak radova je planiran za novembar 2018. godine i trajaće dve godine. Ministarka Zorana Mihajlović je rekla da će taj sporazum omogućiti Srbiji korišćenje donacije EU u iznosu od 14 miliona evra za realizaciju projekta kojim će brodska prevodnica na HE „Đerdap 1" biti modernizovana posle gotovo pola veka.

Rekonstrukcijom će biti produžen radni vek prevodnice za 40 godina.

Koliko je to značajno govori sam podatak da zbog kvarova i neodržavanja može da prestane da radi prevodnica koja godišnje preveze 6.000 brodova, a Mihajlovićeva kaže da će nakon rekonstrukcije prevodnice godišnje moći da se preveze oko 9.700 brodova.

Ilustracija - Đerdap (preuzeto sa www.pixabay.com)

Ukupna vrednost projekta, koji realizuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, iznosi 28,5 miliona evra.

Tim sporazumom, koji je potpisan sa Izvršnom agencijom za inovacije i mreže EK koja upravlja CEF Fondom, bespovratno smo dobili 14 miliona evra. Preostala sredstava za realizaciju projekta obezbediće Srbija u periodu 2018-2020. godine.

Potpisivanju sporazuma je prisustvovala i evropska koordinatorka za Koridor Rajna-Dunav Karla Pejs.

Brodska prevodnica je izgrađena kada i HE na Đerdapu 1970. godine i od tada nije zamenjena hidraulična oprema koja predstavlja srce sistema i prevodnice.

Skratiće se vreme prevođenja brodova sa sadašnjih sat i po na 40 minuta i biće modernizovan rad kontrolnog tornja što će omogućiti da vodni saobaćaj postane konkurentniji u odnosu na druge rane saobraćaja jer će skratiti vreme za pružanje usluga.

Srbija tako ispunjava Uredbu o smernicama Unije za razvoj Trans evropske transportne mreže.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;