PRIJAVA-468X60-BANNER

Izraelci rekorderi u gradnji poslovnog prostora u Srbiji

16.10.2017. | A.Mikavica | Politika

U prvom polugodištu 2017. godine u Srbiji su, kao i prošle godine u isto vreme, zabeležena veća ulaganja investitora u izgradnju komercijalnih nekretnina, a polovina je uložena u sektor maloprodaje, objavila je revizorska kuća KPMG u pregledu ulaganja u nekretnine u Evropi koje finansira bankarski sektor. KPMG ukazuje da su u finansiranju i izgradnji nekretnina u Srbiji preovladali strani investitori, naročito iz Južne Afrike, Izraela i Austrije.

Jednu od najvećih transakcija u prvih šest meseci napravila je izraelska kompanija BIG Shopping Center, koja je kupila šoping centar „Belgrade Plaza“, a najavila je i izgradnju tržnog centra na Vidikovcu u Beogradu.

U prvom polugodištu 2017. bilo je značajnih ulaganja u izgradnju nekretnina austrijske kompanije Immofinanz, češke kompanije RC reinvest, dok je izraelska kompanija Aviv arlon najavila izgradnju maloprodajnih centara širom zemlje, a južnoafrička kompanija NEPI započela je izgradnju „Promenada mola” u Novom Sadu.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Istraživanje KPMG pokazalo je da investitori u Srbiji od ulaganja u nekretnine ostvaruju 9,25 odsto prinosa od poslovnog prostora, 7,75 odsto od maloprodaje u centru i 11,25 odsto od ulaganja u industrijske objekte.

U Evropi ukupan obim investicija nastavio je da se smanjuje drugu godinu zaredom. U prvoj polovini 2017. ova ulaganja su dostigla 116,9 milijardi evra, što je 10 odsto manje u odnosu na isti period 2016. Investitori i dalje najviše ulažu u poslovni prostor. U prvih šest meseci ulaganja u poslovni prostor dostigla su 48,7 milijardi evra, što je 41 odsto ukupnih investicija u tom periodu. Slede investicije u maloprodaju - 21 odsto, u industrijske nekretnine - 11 i hotele - šest procenata. Najveće smanjenje investicija dogodilo se u industrijskom sektoru, u kome je zabeležen međugodišnji pad od 23 procenta.

Među svim evropskim zemljama najveći rast u prvom polugodištu 2017. ostvarila je Češka - 118 odsto, dok je Rumunija imala takođe značajan rast od 43 odsto.

Nemačka sa 27 odsto i Velika Britanija sa 24 odsto privukle su više od polovine ukupnih evropskih transakcija u nekretnine u prvih šest meseci ove godine. Špansko tržište našlo se na trećem mestu u Evropi, sa rastom od 41 odsto i investicijama od 8,1 milijarde evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;