IZOLACIJA-468X60-BANNER

Na proleće „BG vozom“ do Lazarevca

12.10.2017. | S.B.Milošević | Novosti

Da bi se smanjile gužve i prigradske opštine povezale sa prestonicom, Grad će uložiti u alternativni prevoz - „Beovoz". Javno preduzeće Infrastruktura železnice Srbije već je započelo radove na obnovi pojedinih deonica i rekonstrukciji železničkih stanica, a prve dve linije trebalo bi da se uključe u saobraćaj već na proleće.

- Studija razvoja saobraćaja jasno je pokazala da je „BG voz" isplativ, pošto su ulaganja mala zbog postojeće infrastrukture - ističe Stanko Kantar iz Sekretarijata za javni gradski prevoz. - Trenutno se radi modernizacija pruge do Resnika i odatle do Valjeva. To znači i da će Lazarevčani lakše stizati do prestonice. Da bismo pustili drugu liniju „Beovoza" na proleće, potrebno je i da se remontuje još pet vozova koji bi saobraćali na toj liniji. Oni će od Prokopa do Resnika voziti na svakih 15 minuta u špicu, i na pola sata van vršnog opterećenja. Ujedno, uskladićemo ih s prvom linijom „BG voza", kako bi putnici lako mogli da presednu do Novog Beograda i Vukovog spomenika.

Iz Infrastrukture železnice Srbije navode da su završeni radovi na levom koloseku na ovoj deonici i da uskoro počinje obnova desnog koloseka. U stanici Rakovica se rekonstruišu peroni, a u stanici Resnik su urađeni strojevi za prvi, drugi i treći kolosek, a izgrađen je i pothodnik. Radi se i na dogradnji stanice u Resniku, a rok za završetak svih radova je 13. april 2018.

Krajem godine JP Infrastruktura železnice Srbije će započeti modernizaciju pruge od Beograd centra do Batajnice, odnosno do Stare Pazove. Uradiće se nadstrešnice, osvetljenje, video-nadzor, ali i pothodnici na stanicama „Zemun Polje“ i „Tošin bunar“. Stanice, odnosno visina perona, biće prilagođeni invalidima, a biće i pomereno stajalište „Tošin bunar“. Na ovoj pruzi biće izgrađene i dve nove stanice - „Kamendin“ i „Altina“.

- Rekonstrukcijom ćemo na deonici od Prokopa do Batajnice podići brzinu do 120 km/č, a do Stare Pazove na 200 km/č - navode iz Železnica Srbije. - Predviđena je i izgradnja dva koloseka do Stare Pazove kako bi se odvojili putnički i teretni saobraćaj. U sklopu modernizacije biće rekonstruisana i železnička stanica „Novi Beograd", koju smart-plan vidi kao stanicu sa najvećim potencijalom u gradu.

Sekretarijat za javni gradski prevoz razrađuje i mogućnost da se Stara Pazova i Nova Pazova, zajedno da Banovcima, povežu u Batajnici na sistem „BG voza". Saobraćajni fakultet je čak napravio i studiju za taj projekat, ali o tome će tek biti pregovora.

Da podsetimo, treća linija „BG voza" trebalo bi da poveže centar sa Aerodromom „Nikola Tesla" i Surčinom. To bi, kako je studija pokazala, trebalo da bude jeftina relacija za gradnju, jer bi pruga prošla kroz atar. Ideja je da prva stanica bude u Surčinu i da se tu napravi terminus za autobuse i parking rajd, odnosno parking koji bi bio povezan sa "bus plusom". Ova linija bi mogla da proradi do 2021.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;