PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Novi Sad dobija četiri urbana džepa

04.10.2017. | eKapija

Projekat „Nova mesta“ - uređenje javnih prostora u Novom Sadu, pokrenut je u junu ove godine, a nedavno su izabrana i najbolja arhitektonsko-urbanistička rešenja za četiri „urbana džepa". Uređenje „Novih mesta“ za susrete građana i priređivanje kulturnih dograđaja, deo je priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. Žiri koji je odabrao najbolje radove činili su Darko Polić (kao predsednik žirija), Pavle Stamenović, Rene Lisac, Vera Golubović, Ana Pajvančić Cizelj i Dejan Mitov.

„Nova mesta“ će dobiti Detelinara, Telep, Kovilj i Sremska Kamenica. Ovo je prvi put u Novom Sadu da su i građani imali priliku da odlučuju o uređenju javnih prostora.

Metodologiju korišćenu u projektu „Nova“ mesta obrazložio je predsednik žirija Darko Polić, koji je pojasnio da su sprovedeni postupci anketiranja, ispitivanja putem fokus grupa, javnog pozivanja, uz selekciju žirija i vrednovanje pristiglih radova. Ono što sledi jeste realizacija tj. sređivanje javnih prostora, navodi se na sajtu Fondacije Novi Sad 2021.

Slobodan Jović iz Društva arhitekata Novog Sada govorio je o uključenosti udruženja „DANS“ u proces stvaranja „Novih mesta“, kao i načinu sprovođenja konkursa. Jović je istakao i da je ukupan broj radova pristiglih na konkurs iz zemlje i regiona 57, piše na satu Fondacije Novi Sad 2021. Od tih 57 radova, stiglo je 7 za lokaciju MZ Sremska Kamenica, 16 za lokaciju MZ Južni Telep, 13 za lokaciju MZ Kovilj i 21 za lokaciju MZ Detelinara, navedeno je na sajtu Fondacije.

Detelinara

Za lokaciju Detelinara za otkup je odabran rad Đorđa Ilića, prvu nagradu dobili su Fedor Jurić i Albert Topić, a pohvaljen je tim autora: Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić, Natalija Ristanović. Nagrada publike, odnosno Novosađana koji su glasali, pripala je Miljani Janković i Neveni Kunčak.

Telep

Ahitektonsko rešenje predloženo za otkup sa preporukom za realizaciju za lokaciju Telep, poslala je organizacija iz Bosne i Hercegovine, Polygon workshop: Emina Alić, Jasmin Sirčo, Berina Šahinović-Sulejmanović i Adina Šahinović.

Prva nagrada za istu lokaciju dodeljena je Tijani Miljić, a pohvale su dobili Fedor Jurić i Albert Topić, kao i Jovana Laketić i Sanja Đurđević.

Sremska Kamenica

Za arhitektonsko rešenje na lokaciji Sremska Kamenica, prvu nagradu dobila je grupa autora Malina Čvoro, Saša Čvoro, Slobodan Peulić, i Maja Medić - student, Neda Medić - student, Nebojša Jeremić - student. Za istu lokaciju pohvaljena su dva rada studenta Đorđa Ilića, i grupe autora Dragan Marinčić, Aleksandra Marinčić, Ana Gojković.

Kovilj

Projekat odabran za otkup za lokaciju Kovilj sačinila je grupa autora Janja Franeta, Veljko Ćirić, Bojana Puzić i Natalija Ristanović, dok je prvu nagradu dobio projekat Jelene Jelačić, Tijane Radovanović, Alekse Bekića i Pavla Nikolića. Pohvala za realizaciju preuređenja anketne zone lokacije u Kovilju dobila je grupa autora: Marijana Simić, Vesna Trbić, Ivan Simić, Olivera Petrović, Tihomir Dičić i Kristina Verušeski, a pohvaljen je i rad Igora Rajkovića.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;