Rekonstrukcija pruge Segedin-Subotica-Baja do juna 2020.

22.09.2017. | eKapija

Projekat revitalizacije i izgradnje pruge Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja podržale su vlade Srbije i Mađarske, sa željom da oživljavanjem pruge spoje dva velika privredna centra, Segedin i Suboticu, sa najvećom rečnom lukom u Mađarskoj, koja je smeštena u Baji. Politička volja postoji, a naredni korak je obezbeđivanje sredstava za pokretanje radova, uz podršku razvojnih fondova Evropske unije.

Trasa koja prolazi kroz našu zemlju, počinje na granici kod Horgoša, a nastavlja se preko Palića do Subotice. Od našeg grada do Čikerije, gde se trasa vraća u Mađarsku, pruga gotovo ne postoji, jer je kolosek demontiran, ali je zemljište ostalo u vlasništvu Želenica Srbije, odnosno države.

Na našim stručnjacima je izrada idejnog projekta za izgradnju te deonice, u dužini od 12 kilometara, na kojoj bi, nakon odobravanja nadležnih institucija, mogli da počnu građevinski radovi.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Sam idejni projekat je takav dokument koji mora da dobije odgovarajuću saglasnost Republičke revizione komisije i kada to dobije, onda je pogodan za tenderisanje po sistemu Fidig žuta knjiga, što znači projektovanje i izgradnja - objasnio je Imre Kern, državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture.

Stvaranje boljeg privrednog ambijenta, povezivanje stanovništva sa obe strane granice i jačanje međunarodne saradnje na svim poljima, glavni su benefiti ovog projekta, od koga bi Subotica i okrug imali veliku korist.

- Ako se posmatra privredni ambijent, znamo da će se pored ove pruge stvarati novi logistički centri. Samim tim to dovodi do otvaranja novih radnih mesta i privlačenja novih investitora. Ne govorim samo o Privrednoj zoni, koja se još dodatno može proširiti i koja dobija uskoro i novi Carinski terminal. Mislim da sa ovakvim projektima stvaramo bolji privredni ambijent i pružamo kvalitenije usluge stranim investitorima koji žele da ulože u naš grad - izjavila je Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice.

Pruga Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja ukupne je dužine 98 kilometara, a deonica pruge Subotica-Baja dugačka je 58,4 kilometra. Projekat predviđa rekonstrukciju i modernizaciju postojećih deonica i izgradnju demontiranih deonica sa obe strane granice. Realizacija projekta očekuje se do juna 2020. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...