INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pet spratova na tuđim parcelama

21.09.2017. | E.B.R. | Novosti

Život stanara ulica Mehmed-paše Sokolovića i Svetog Nikole na Zvezdari pretvorio se u pakao otkad je nelegalni investitor u maju počeo ovde da zida zgradu. Bez dozvole za gradnju i u gabaritima koji nisu propisani zakonom, zašavši pritom u komšijska dvorišta, nikla je petospratnica, iako su inspekcijske službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Opštine Zvezdara dva puta zatvarale gradilište.

Investitor je, kada je u maju počeo da raščišćava teren za gradnju višespratnice, prvo porušio ogradu, pa fontanu u dvorištu porodice Vujanić u Ulici Mehmed-paše Sokolovića 57. Iznenađeni, sugrađani su to odmah prijavili inspekciji, pošto je investitor tvrdio da ima dozvolu za gradnju i da njegova parcela dopire do polovine njihovog dvorišta.

- Linija razgraničenja između kuća u tim ulicama postoji još od 1948. godine - žali se Olivera Vujanić. - Iz nepoznatih razloga, 1963. sve je upisano kao jedna parcela, ali su komšije liniju razgraničenja oduvek poštovale i njome se vodile. Preparcelizacija nikada nije rađena, iako smo nekoliko puta molili Opštinu da to odradi. Upravo je zbog toga i nastao problem. Taj nelegalni investitor, koji je tvrdio da ima sve potrebne dozvole kada se pojavio, uspeo je nekako da sve uknjiži kako je želeo. Srušio nam je ogradu i fontanu, i sada zida zgradu u našem dvorištu. Inspekcija mu je zatvarala gradilište, ali on samo pocepa traku i nastavlja sa zidanjem.

Osim što je delom ušao u tuđe imanje, investitor nije poštovao ni odredbu od 50 odsto zauzeća placa pri gradnji. Dimenzije objekta su tako 12 puta 23 metra, pa je sada ova višespratnica samo 1,5 metara udaljena od susednih kuća. Ni odredba o spratnosti nije poštovana. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navode da je podnesak građana koji su se obraćali Ministarstvu prosleđen inspekciji GO Zvezdara, s nalogom da sve navode preispitaju i postupe u skladu sa zakonom i poverenim ovlašćenjima.

- Građevinska inspekcija GO Zvezdara obilazila je radove na predmetnoj lokaciji 15. i 16. maja, kada je i zatvorila gradilište - tvrde iz Ministarstva. - Kasnije, 31. maja, donela je rešenje kojim je investitoru zabranila dalje uklanjanje komšijskih objekata. Tri meseca kasnije, ponovo su izlazili na teren, i to 22. avgusta, kada su konstatovani izvedeni radovi, a gradilište ponovo zatvoreno. Iz Ministarstva navode i da je 23. avgusta građevinska inspekcija GO Zvezdare podnela krivičnu prijavu protiv investitora Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;