PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Novi Sad dobija još 15.500 stanova - Evo šta donosi novi Plan detaljne regulacije naselja Telep

14.09.2017. | K.S. | eKapija

Novi Sad bi u budućnosti mogao da bude bogatiji za oko 15.500 stanova, odnosno oko 1,3 miliona kvadrata stambenog prostora, kao i za 668.000 m² poslovnog prostora. To je predviđeno nedavno usvojenim Planom detaljne regulacije novosadskog naselja Telep, u koji je eKapija imala uvid.

Reč je području koje je nekada bilo periferija grada, površine 325,36 ha, između Futoškog puta, Bulevara Evrope, primarnog odbrambenog nasipa uz Dunav i Šumske ulice, duž koje se pruža sekundarni odbrambeni nasip. Udaljenost od centra je oko 2 kilometra.

Navedenim planom predviđeno je da na 50% ove površine budu izgrađeni stambeni objekti. Osim stambenog i poslovnog prostora, ovim planom predviđena je i izgradnja javnih i pratećih objekata, a njihova ukupna planirana površina je 125 hiljada metara kvadratnih.

Inače, naselje Telep i danas pretežno stambeno područje sa oko 20.000 stanovnika, a duž Futoškog puta nasleđena je privredna zona, koja se postepeno zamenjuje poslovanjem tercijarnog sektora na tradicionalnom ulaznom pravcu u grad.

Opštim uslovima, između ostalog, definisana je prosečna površina stanova, koja iznosi 60 kvadrata. Gradnja višeporodičnih objekata, ovim dokumentom je planirana u okruženju novih bulevara čija je realizacija u toku, uz akcenat na njihovo stecište sa Bulevarom cara Lazara.

Kako je za eKapiju rečeno u Javnom preduzeću Urbanizam, koje je izradilo ovaj PDR, u naselju Telep delimično je izgrađena separatna kanalizacija otpadnih i atmosferskih voda. Izgrađena je podzemna i nadzemna mreža elektroenergetskih instalacija, kao i gasovodna mreža, a započeta je gradnja toplifikacione mreže duž bulevara.

Slika. Iz Plana detaljne regulacije naselja Telep (foto: eKapija)

Izrađenim PDR-om izvršena je parcelacija celokupnog područja, utvrđene potceline i izvršena namena zemljišta, i to područje za stanovanje (157,50 ha), opštegradski centar (39,14 ha), područje za poslovanje na ulaznom pravcu (9,93 ha), područje za sport i rekreaciju (6,13 ha), te javne površine (112,66 ha).

U celini "stanovanje" u naselju Telep ovim dokumentom omogućena je gradnja objekata za porodično stanovanje (do P+1+Pk), višeporodično stanovanje srednjih gustina (P+2+Pk) u slobodnostojećim objektima i prekinutim nizovima (urbane vile), kao i za višeporodično stanovanje srednjih i visokih gustina (P+2+Pk do P+4+Pk) u nizovima i otvorenim blokovima.

U budućem „opštegradskom centru" biće moguća gradnja objekata za višeporodično stanovanje visokih gustina (Po+P+4+Pk do Po+P+G+5+(6. pov), izuzetno više), za poslovanje sa višeporodičnim stanovanjem (do P+2), kao i za poslovanje sa porodičnim stanovanjem (do P+1+Pk).

Takođe, na ovoj potcelini predviđeni su i poslovni objekti sa najviše jednim stanom, posebni vanstambeni objekti, kao i verski objekti.

Kada je komercijalnim sadržajima reč, omogućena je gradnja objekata za zanatske i uslužne delatnosti (do P+2) i njima je namenjeno 9,93 ha.

U budućem naselju predviđeni su objekti za sport i rekreaciju, dok je za javne površine namenjeno 112,66 ha zemljišta. Naselje Telep tako će dobiti predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, zdravstvene ustanove, objekte javnih službi, poput gradske uprava i sedišta mesnih zajednica, domova kulture sa srodnim obrazovnim i rekreativnim sadržajima, domova za omladinu, učenike i studente, staračkih domova i klubova. Na tom području gradiće se i socijalne ustanove, veterinarska stanica, kao i službe zaštite životinja.

Predviđena je i pijaca, vatrogasni dom, garaža (Po+P+2 do Po+P+5), uz obaveznu izradu urbanističkog projekta za izgradnju objekta i izrada procene uticaja na životnu sredinu.

Buduće naselje imaće i parkove, zelene površne, mernoregulacione stanice, kao i transformatorske stanice.

Za javne službe, centre i komunalne površine rezervisana su područja u okruženju glavnih gradskih saobraćajnica – Futoškog puta, Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla, Ulice Ilariona Ruvarca sa produžetkom Prvomajske ulice radi povezivanja sa Adicama, te u okruženju ulica Vršačke, Feješ Klare i Heroja Pinkija, koje su neophodne za povezivanje sa centrom grada.

Kako je za eKapiju rečeno u Javnom preduzeću Urbanizam, za dalju razradu plana predviđa se izrada urbanističkih projekata za nove komplekse javnih službi, javne zelene površine, za faznu izgradnju na kompleksima sportskih centara i za pojedine objekte za višeporodično stanovanje. Preporučuje se sprovođenje urbanističko-arhitektonskog konkursa za komplekse domova za kulturu, za omladinu, učenike i studente, te za stare.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;