INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi Sad dobija još 15.500 stanova - Evo šta donosi novi Plan detaljne regulacije naselja Telep

14.09.2017. | K.S. | eKapija

Novi Sad bi u budućnosti mogao da bude bogatiji za oko 15.500 stanova, odnosno oko 1,3 miliona kvadrata stambenog prostora, kao i za 668.000 m² poslovnog prostora. To je predviđeno nedavno usvojenim Planom detaljne regulacije novosadskog naselja Telep, u koji je eKapija imala uvid.

Reč je području koje je nekada bilo periferija grada, površine 325,36 ha, između Futoškog puta, Bulevara Evrope, primarnog odbrambenog nasipa uz Dunav i Šumske ulice, duž koje se pruža sekundarni odbrambeni nasip. Udaljenost od centra je oko 2 kilometra.

Navedenim planom predviđeno je da na 50% ove površine budu izgrađeni stambeni objekti. Osim stambenog i poslovnog prostora, ovim planom predviđena je i izgradnja javnih i pratećih objekata, a njihova ukupna planirana površina je 125 hiljada metara kvadratnih.

Inače, naselje Telep i danas pretežno stambeno područje sa oko 20.000 stanovnika, a duž Futoškog puta nasleđena je privredna zona, koja se postepeno zamenjuje poslovanjem tercijarnog sektora na tradicionalnom ulaznom pravcu u grad.

Opštim uslovima, između ostalog, definisana je prosečna površina stanova, koja iznosi 60 kvadrata. Gradnja višeporodičnih objekata, ovim dokumentom je planirana u okruženju novih bulevara čija je realizacija u toku, uz akcenat na njihovo stecište sa Bulevarom cara Lazara.

Kako je za eKapiju rečeno u Javnom preduzeću Urbanizam, koje je izradilo ovaj PDR, u naselju Telep delimično je izgrađena separatna kanalizacija otpadnih i atmosferskih voda. Izgrađena je podzemna i nadzemna mreža elektroenergetskih instalacija, kao i gasovodna mreža, a započeta je gradnja toplifikacione mreže duž bulevara.

Slika. Iz Plana detaljne regulacije naselja Telep (foto: eKapija)

Izrađenim PDR-om izvršena je parcelacija celokupnog područja, utvrđene potceline i izvršena namena zemljišta, i to područje za stanovanje (157,50 ha), opštegradski centar (39,14 ha), područje za poslovanje na ulaznom pravcu (9,93 ha), područje za sport i rekreaciju (6,13 ha), te javne površine (112,66 ha).

U celini "stanovanje" u naselju Telep ovim dokumentom omogućena je gradnja objekata za porodično stanovanje (do P+1+Pk), višeporodično stanovanje srednjih gustina (P+2+Pk) u slobodnostojećim objektima i prekinutim nizovima (urbane vile), kao i za višeporodično stanovanje srednjih i visokih gustina (P+2+Pk do P+4+Pk) u nizovima i otvorenim blokovima.

U budućem „opštegradskom centru" biće moguća gradnja objekata za višeporodično stanovanje visokih gustina (Po+P+4+Pk do Po+P+G+5+(6. pov), izuzetno više), za poslovanje sa višeporodičnim stanovanjem (do P+2), kao i za poslovanje sa porodičnim stanovanjem (do P+1+Pk).

Takođe, na ovoj potcelini predviđeni su i poslovni objekti sa najviše jednim stanom, posebni vanstambeni objekti, kao i verski objekti.

Kada je komercijalnim sadržajima reč, omogućena je gradnja objekata za zanatske i uslužne delatnosti (do P+2) i njima je namenjeno 9,93 ha.

U budućem naselju predviđeni su objekti za sport i rekreaciju, dok je za javne površine namenjeno 112,66 ha zemljišta. Naselje Telep tako će dobiti predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, zdravstvene ustanove, objekte javnih službi, poput gradske uprava i sedišta mesnih zajednica, domova kulture sa srodnim obrazovnim i rekreativnim sadržajima, domova za omladinu, učenike i studente, staračkih domova i klubova. Na tom području gradiće se i socijalne ustanove, veterinarska stanica, kao i službe zaštite životinja.

Predviđena je i pijaca, vatrogasni dom, garaža (Po+P+2 do Po+P+5), uz obaveznu izradu urbanističkog projekta za izgradnju objekta i izrada procene uticaja na životnu sredinu.

Buduće naselje imaće i parkove, zelene površne, mernoregulacione stanice, kao i transformatorske stanice.

Za javne službe, centre i komunalne površine rezervisana su područja u okruženju glavnih gradskih saobraćajnica – Futoškog puta, Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla, Ulice Ilariona Ruvarca sa produžetkom Prvomajske ulice radi povezivanja sa Adicama, te u okruženju ulica Vršačke, Feješ Klare i Heroja Pinkija, koje su neophodne za povezivanje sa centrom grada.

Kako je za eKapiju rečeno u Javnom preduzeću Urbanizam, za dalju razradu plana predviđa se izrada urbanističkih projekata za nove komplekse javnih službi, javne zelene površine, za faznu izgradnju na kompleksima sportskih centara i za pojedine objekte za višeporodično stanovanje. Preporučuje se sprovođenje urbanističko-arhitektonskog konkursa za komplekse domova za kulturu, za omladinu, učenike i studente, te za stare.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;