IZOLACIJA-468X60-BANNER

Niko neće da ruši divlju gradnju

22.08.2017. | D. Novković | Novosti

Požarevac muku muči sa hiljadama nelegalnih objekata koji su jači od zakona. Za taj neugodni posao na prvom tenderu nije se javila nijedna firma.

Po završetku druge faze ozakonjenja objekata na području Požarevca doneto je čak 7.232 rešenja o rušenju. Kao rok za završetak ove faze na nivou Srbije određen je 31. avgust, ali su nadležne službe u Požarevcu taj posao završile mesec dana pre roka, bar na papiru.

- Požarevac je među najuspešnijima u popisivanju nelegalnih objekata, zajedno sa još tri opštine Braničevskog okruga - Veliko Gradište, Malo Crniće i Petrovac na Mlavi - kaže za Novosti Ana Rakić, šef stručne službe Braničevskog upravnog okruga. - Najveći problem u evidentiranju bili su objekti čiji vlasnici rade u inostranstvu, pa je bila neophodna pomoć i naših ambasada u zemljama u kojima oni žive i rade.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Da bi se nelegalni objekti uklonili, grad Požarevac izradio je plan prioriteta, u kojem se našao 21 objekat. Reč je o kvartalnom planu za period do 30. juna ove godine, koji predviđa uklanjanje objekata različite vrste i namene koji se nalaze u Požarevcu, Kostolcu, Drmnu i Dubravici. Oni su određeni za hitno uklanjanje zbog toga što se nalaze na javnoj površini, ili su izgrađeni nakon donošenja Zakona o legalizaciji.

Na prvom spisku su dograđeni delovi poslovnih prostora, pomoćni objekti, temelji, betonski platoi i zidane i žičane ograde, zbog kojih su vođeni upravni sporovi od 2011. godine. Međutim, ovi objekti ne mogu da se uklone jer javna potraga za izvođačem radova nije uspela. Konačni troškovi uklanjanja objekata nisu obračunati, već će se to obaviti po izvršenju - navedeno je u Planu uklanjanja.

Darinka Đuran, pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u maju je izjavila da će država naći način da to reši.

- Razmislićemo o modalitetima koji se u tom slučaju mogu primeniti. Jedna od mogućnosti je da država odredi firme koje će raditi na rušenju - rekla je Đuranova.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;