IZOLACIJA-468X60-BANNER

Uskoro obnova fasade zgrade „Načelstva“ u Požarevcu

25.07.2017. | S. Lisac | Boom 93

Nakon nekoliko godina od prvih najava planira se obnova ruinirane fasade zdanja iz 1889. godine. Za obnovu fasade zadužen je Sektor za investicije u infrastrukturne objekte Ministarstva privrede.

Popravka, adaptacija i osvežavanje fasade na centralnom delu zgrade zdanja „Starog Načelstva“ u Požarevcu planira se krajem jula. Radovi obuhvataju centralni deo zgrade „Načelstva“ u kome se nalaze državni organi i organi lokalne samouprave, prekršajni sud i ministarstvo prosvete.

Fasada zgrade Starog Načelstva u Požarevcu je u lošem stanju, a oštećenja su izražena na svim delovima fasade. Došlo je do površinskog raspadanja, a osipanje je najviše primetno na kamenim stubovima.

Poslove na fasadi radiće požarevačko privatno preduzeće Jović gradnja. Ukupna ugovorena vrednost iznosi više od 40 miliona dinara, od čega je učešće Ministarstva privrede skoro 17 miliona dinara, dok ostatak plaća grad Požarevac. Ugovor sa Jović gradnjom zaključen je 19. juna, a rok za izvršenje radova je 120 dana.

Projekat za renoviranje zgrade „Načelstva“ uradio je projektni biro iz Niša, dok je uslove za preduzimanje mera tenničke zaštite izneo Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, septembra 2013. godine.

Fasada je poslednji put rekonstruisana još 1999. godine. Kompletna rekontrukcija zgrade „Načelstva“ bila je najavljivana pre nekoliko godina, ali se od svega odustalo zbog nedostatka sredstava.

Godinama unazad, stanje fasade se pogoršavalo, a „Načelstvo“ je bez ulaganja propadalo. Zgrada zato više nije najimpozantnija i najreprezentativnija građevina, kao što je bila u vreme svog nastanka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;