Uskoro obnova fasade zgrade „Načelstva“ u Požarevcu

25.07.2017. | S. Lisac | Boom 93

Nakon nekoliko godina od prvih najava planira se obnova ruinirane fasade zdanja iz 1889. godine. Za obnovu fasade zadužen je Sektor za investicije u infrastrukturne objekte Ministarstva privrede.

Popravka, adaptacija i osvežavanje fasade na centralnom delu zgrade zdanja „Starog Načelstva“ u Požarevcu planira se krajem jula. Radovi obuhvataju centralni deo zgrade „Načelstva“ u kome se nalaze državni organi i organi lokalne samouprave, prekršajni sud i ministarstvo prosvete.

Fasada zgrade Starog Načelstva u Požarevcu je u lošem stanju, a oštećenja su izražena na svim delovima fasade. Došlo je do površinskog raspadanja, a osipanje je najviše primetno na kamenim stubovima.

Poslove na fasadi radiće požarevačko privatno preduzeće Jović gradnja. Ukupna ugovorena vrednost iznosi više od 40 miliona dinara, od čega je učešće Ministarstva privrede skoro 17 miliona dinara, dok ostatak plaća grad Požarevac. Ugovor sa Jović gradnjom zaključen je 19. juna, a rok za izvršenje radova je 120 dana.

Projekat za renoviranje zgrade „Načelstva“ uradio je projektni biro iz Niša, dok je uslove za preduzimanje mera tenničke zaštite izneo Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Smedereva, septembra 2013. godine.

Fasada je poslednji put rekonstruisana još 1999. godine. Kompletna rekontrukcija zgrade „Načelstva“ bila je najavljivana pre nekoliko godina, ali se od svega odustalo zbog nedostatka sredstava.

Godinama unazad, stanje fasade se pogoršavalo, a „Načelstvo“ je bez ulaganja propadalo. Zgrada zato više nije najimpozantnija i najreprezentativnija građevina, kao što je bila u vreme svog nastanka.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...