PRIJAVA-468X60-BANNER

Beograd razmatra gradnju kružnih tokova na 133 raskrsnice

18.07.2017. | eKapija

Sekretarijat za saobraćaj Beograda raspisao je tender za izradu Studije opravdanosti izgradnje kružnih tokova na postojećim raskrsnicama sa predlogom lokacija i idejnih rešenja.

Kao kriterijumi za procenu gradnje kružnog toka na 133 gradske raskrsnice navode se - povećanje protočnosti, povećanje nivoa bezbednosti i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

Studija se odnosi na neke velike raskrsnice, poput Terazija i Prizrenske ili Terazija i Trga Nikole Pašića, potom Vase Čarapića i Francuske, raskrsnice kod Vukovog spomenika, Pravnog fakulteta i Beograđanke (Kralja Milana i Kneza Miloša). Neke od tih raskrsnica deo su i buduće pešačke zone.

Slika. Beograd (preuzeto sa www.pixabay.com)

Površinske raskrsnice predstavljaju sa aspekta protočnosti saobraćaja najkritičniji deo ulične mreže. Kod postojećih raskrsnica na kojima je saobraćaj regulisan semaforom, često postoji dilema da li bi se izgradnjom kružnog toka podigao nivo bezbednosti saobraćaja, povećao kvalitet protoka saobraćaja i smanjili negativni uticaji na životnu sredinu, navodi se u konkursnoj dokumentaciji.

Takođe, navodi se da je rešavanje raskrsnica izgradnjom kružnih tokova potpuno drugačije od semaforizacije, pa se ova dva načina ne mogu porediti. Svrha studuje je da se sprovede detaljno istraživanje.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. avgust, a za izradu studije 100 dana od potpisivanja ugovora.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...

;