Urbanisti pred izazovom: Najavljena rekonstrukcija Gradskog parka u Požarevcu

18.07.2017. | D.Novković | Novosti

Raspisan je javni poziv za izradu idejnog projekta rekonstrukcije Gradskog parka u Požarevcu, podignutog 1888. ispred zgrade tadašnjeg Okružnog načelstva, a sadašnje Gradske uprave. Vrednost ovog posla je procenjena na tri miliona dinara, a planirano je popločavanje staza, postavljanje fontane i mobilijara, uvođenje javne rasvete i gradnja javnog toaleta koji treba da se nalazi između zgrade Policijske uprave i zelene pijace „Krug".

Gradski park je, inače, poznat i kao Milošev, jer se u njegovom središtu nalazi spomenik ovom knezu iz dinastije Obrenović, rad vajara Đorđa Jovanovića. Spomenik je 1898. - u prisustvu svog oca Milana - otkrio kralj Aleksandar Obrenović, a čitav kompleks je 1980. proglašen spomenikom kulture.

U parku se nalaze i biste narodnog učitelja Vase Pelagića, te narodnih heroja Božidara Dimitrijevića Kozice, Čede Vasovića i Boška Vrebalova. Autorima idejnog projekta sugeriše se da u njega uvrste i sanaciju ovih obeležja, mada nije isključeno ni njihovo izmeštanje u spomen-park na Čačalici.

Pored rešenja javne rasvete i dekorativnog osvetljenja Miloševog spomenika, neizostavno je i osmišljavanje sistema za rasterivanje vrana koje su se ovde poslednjih godina baš namnožile.

Osim gradskog parka, biće preuređen i prostor ispred nekadašnje kafane „Čikoš", između Takovske i Ulice Veljka Dugoševića. U ovom prostoru postoji plato za organizovanje različitih programa, a u blizini je postavljena i bista fizičara i akademika Pavla Savića, koji je u Požarevcu završio Gimnaziju.

Na toj lokaciji se sada planira formiranje igrališta za decu, te postavljanje fontane ili česme, uz šahovske table na otvorenom i štandove za prodaju cveća.

Za izradu projektne dokumentacije za uređenja ovog prostora od 25 ari iz gradskog budžeta je planirano izdvajanje dva miliona dinara.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...