BAU2023-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Urbanisti pred izazovom: Najavljena rekonstrukcija Gradskog parka u Požarevcu

18.07.2017. | D.Novković | Novosti

Raspisan je javni poziv za izradu idejnog projekta rekonstrukcije Gradskog parka u Požarevcu, podignutog 1888. ispred zgrade tadašnjeg Okružnog načelstva, a sadašnje Gradske uprave. Vrednost ovog posla je procenjena na tri miliona dinara, a planirano je popločavanje staza, postavljanje fontane i mobilijara, uvođenje javne rasvete i gradnja javnog toaleta koji treba da se nalazi između zgrade Policijske uprave i zelene pijace „Krug".

Gradski park je, inače, poznat i kao Milošev, jer se u njegovom središtu nalazi spomenik ovom knezu iz dinastije Obrenović, rad vajara Đorđa Jovanovića. Spomenik je 1898. - u prisustvu svog oca Milana - otkrio kralj Aleksandar Obrenović, a čitav kompleks je 1980. proglašen spomenikom kulture.

U parku se nalaze i biste narodnog učitelja Vase Pelagića, te narodnih heroja Božidara Dimitrijevića Kozice, Čede Vasovića i Boška Vrebalova. Autorima idejnog projekta sugeriše se da u njega uvrste i sanaciju ovih obeležja, mada nije isključeno ni njihovo izmeštanje u spomen-park na Čačalici.

Pored rešenja javne rasvete i dekorativnog osvetljenja Miloševog spomenika, neizostavno je i osmišljavanje sistema za rasterivanje vrana koje su se ovde poslednjih godina baš namnožile.

Osim gradskog parka, biće preuređen i prostor ispred nekadašnje kafane „Čikoš", između Takovske i Ulice Veljka Dugoševića. U ovom prostoru postoji plato za organizovanje različitih programa, a u blizini je postavljena i bista fizičara i akademika Pavla Savića, koji je u Požarevcu završio Gimnaziju.

Na toj lokaciji se sada planira formiranje igrališta za decu, te postavljanje fontane ili česme, uz šahovske table na otvorenom i štandove za prodaju cveća.

Za izradu projektne dokumentacije za uređenja ovog prostora od 25 ari iz gradskog budžeta je planirano izdvajanje dva miliona dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;