IZOLACIJA-468X60-BANNER

Urbanisti pred izazovom: Najavljena rekonstrukcija Gradskog parka u Požarevcu

18.07.2017. | D.Novković | Novosti

Raspisan je javni poziv za izradu idejnog projekta rekonstrukcije Gradskog parka u Požarevcu, podignutog 1888. ispred zgrade tadašnjeg Okružnog načelstva, a sadašnje Gradske uprave. Vrednost ovog posla je procenjena na tri miliona dinara, a planirano je popločavanje staza, postavljanje fontane i mobilijara, uvođenje javne rasvete i gradnja javnog toaleta koji treba da se nalazi između zgrade Policijske uprave i zelene pijace „Krug".

Gradski park je, inače, poznat i kao Milošev, jer se u njegovom središtu nalazi spomenik ovom knezu iz dinastije Obrenović, rad vajara Đorđa Jovanovića. Spomenik je 1898. - u prisustvu svog oca Milana - otkrio kralj Aleksandar Obrenović, a čitav kompleks je 1980. proglašen spomenikom kulture.

U parku se nalaze i biste narodnog učitelja Vase Pelagića, te narodnih heroja Božidara Dimitrijevića Kozice, Čede Vasovića i Boška Vrebalova. Autorima idejnog projekta sugeriše se da u njega uvrste i sanaciju ovih obeležja, mada nije isključeno ni njihovo izmeštanje u spomen-park na Čačalici.

Pored rešenja javne rasvete i dekorativnog osvetljenja Miloševog spomenika, neizostavno je i osmišljavanje sistema za rasterivanje vrana koje su se ovde poslednjih godina baš namnožile.

Osim gradskog parka, biće preuređen i prostor ispred nekadašnje kafane „Čikoš", između Takovske i Ulice Veljka Dugoševića. U ovom prostoru postoji plato za organizovanje različitih programa, a u blizini je postavljena i bista fizičara i akademika Pavla Savića, koji je u Požarevcu završio Gimnaziju.

Na toj lokaciji se sada planira formiranje igrališta za decu, te postavljanje fontane ili česme, uz šahovske table na otvorenom i štandove za prodaju cveća.

Za izradu projektne dokumentacije za uređenja ovog prostora od 25 ari iz gradskog budžeta je planirano izdvajanje dva miliona dinara.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;