INFONET-468X60-BANNER

Master plan saobraćajne infrastrukture osnova za razvoj Beograda

04.07.2017. | Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio je juče (04.07.2017) u Skupštini grada master plan saobraćajne infrastrukture Beograda - Smart plan 2021/2027/2033. Kako je precizirao, na ovom dokumentu radilo se godinu i po dana i on definiše prioritete, aktivnosti i korake koji će se preduzeti u godinama koje dolaze, kao i pravce razvoja saobraćaja u Beogradu.

Gradonačelnik je podvukao da taj razvoj ide u tri osnovna pravca – razvoj „BG voza”, prve dve linije metroa i investicije u putnu infrastrukturu.

„Bg voz” trenutno ima jednu liniju od Batajnice do Vukovog spomenika i odatle nadalje do Ovče, a trenutno se radi rekonstrukcija pruge i mreže za novu liniju od Vukovog spomenika do Resnika. Sledeći korak je povezivanje Aerodroma „Nikola Tesla” i Surčina sa Novim Beogradom, a potom ostaje još jedna linija – od Makiškog polja, kroz tunel Makiš–Rakovica pa do Karaburme, istakao je Mali.

- Uz nove kompozicije, povećanje usluga i nove stanice, „BG voz” će biti laki šinski sistem koji će moći da zadovolji potrebe građana. Plan je takav da se koristi postojeća infrastruktura, koja za relativno malo novca može da pruži najviše - istakao je Mali.  

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Gradonačelnik je naveo da bi prva linija metroa trebalo da ide od Makiškog polja, preko centra grada, do Mirijeva, ukupne dužine 22 kilometra, a druga od Zemuna, preko Starog grada, do Ustaničke ulice, dužine 19,8 kilometara.

- Te dve linije, u kombinaciji sa „Bg vozom”, ali i sa obnovljenim tramvajskim sistemom, daju nam integrisani šinski sistem saobraćaja - rekao je Mali.

Kad je reč o trećem pravcu razvoja, on podrazumeva završetak Obilaznice oko Beograda, Spoljne magistralne tangente i Unutrašnjeg magistralnog prstena. Gradonačelnik je precizirao da se u okviru toga nalaze sledeće investicije: izgradnja mosta preko Ade Huje i tunela kroz Topčider, kako bi se u dodatnu funkciju stavio i Most na Adi, zatim tunel kroz centar grada i proširenje i rekonstrukcija mosta preko Save, koji će biti znatno većeg kapaciteta i koji je prvi u planu da se radi, jer se u tom segmentu najdalje i otišlo.

O svemu ovom izjasniće se Skupština Beograda, a gradonačelnik je zaključio da ovaj plan predstavlja strategiju i viziju razvoja saobraćajnog sistema u narednom periodu. On je zahvalio svima koju su učestvovali u ovom velikom projektu i naročito naglasio da je ovo osnova za razvoj grada u celosti.

 

Komentari: 1

Darko 10.07.2017 13.52.54

A da proširite Kružni put od Bulevara oslobođenja do Braće Jerkovića? Niklo je naselje Stepa Stepanović, visoke stambene zgrade oko Trošarine i otvoriće se LIDL.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;