Nova tehnologija rada u tunelu prvi put u Srbiji

22.06.2017. | Tanjug

U toku je rekonstrukcija pruge Beograd-Bar na deonici od Resnika do Vreoca, na kojoj je i tunel Bela Reka, a u kome je prvi put u Srbiji korišćena nova tehnologija - gumeni panel za smanjivanje debljine tucanika.

Prvi zamenik direktora RŽD International ogranka u Srbiji, Mansurbek Sultanov, kaže za Tanjug da će prva faza radova biti završena u roku i da u skladu sa dinamikom izvođenja radova komisija za prijem treba da prihvati radove i pusti domaći i međunarodni saobraćaj do 15. jula.

Ukupna deonica koja se rekonstruiše od Resnika do Valjeva je 77 kilometara, a nakon pauze zbog turističke sezone, Sultanov kaže da će druga faza radova od Vreoca do Valjeva početi 3. septembra i biće završena do januara.

Sultanov je rekao da je u prvoj fazi radova, na ovoj deonici, najkritičniji deo rekonstrukcija tunela Bela Reka u Resniku, dužine 3.816 metara, u čijoj blizini je i jezero, kao i dve reke. On je objasnio da se u jednom od najdužih tunela u Srbiji koristi gumeni panel kako bi se smanjila debljina tucanika, budući da postojeći profil pruge ne dozvoljava korišćenje tucanika debljine 30 centimetara u tunelu, kako je bilo predviđeno projektom.

Centimetar gumenog panela zamenjuje pet centimetara tucanika, a korišćenje tog panela, kako navodi Sultanov, omogućiće dovoljan profil tunela za bezbedan prolazak vozova.

Sada, kaže, postoji iskustvo i kod projektovanja i kod korišćenja gumenih panela koji će se, navodi, upotrebiti i na nekim drugim deonicima, ako to budu zahtevale postojeće konstrukcije, poput mostova i tunela.

Druga faza radova, od Vreoca do Valjeva, počeće 3. septembra, nakon pauze zbog turističke sezone, i biće završena do januara 2018.

RŽD International je već počeo pripreme i za izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, i to na ugovorenoj deonici od Stare Pazove do Novog Sada, dužine 44 kilometara. Ovde se nalazi tunel Čortanovci, a, kako kaže Sultanov, veliki poduhvat biće i izgradnja vijadukta.

On navodi da su pripremni radovi za tunel već krenuli, a očekuje početak radova od sredine jula, nakon dobijanja građevinske dozvole. Rok za završetak radova je četiri i po godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 25.01.2022.
Kod krovne membrane ljudi greše zato što ps...
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...