IZOLACIJA-468X60-BANNER

Nova tehnologija rada u tunelu prvi put u Srbiji

22.06.2017. | Tanjug

U toku je rekonstrukcija pruge Beograd-Bar na deonici od Resnika do Vreoca, na kojoj je i tunel Bela Reka, a u kome je prvi put u Srbiji korišćena nova tehnologija - gumeni panel za smanjivanje debljine tucanika.

Prvi zamenik direktora RŽD International ogranka u Srbiji, Mansurbek Sultanov, kaže za Tanjug da će prva faza radova biti završena u roku i da u skladu sa dinamikom izvođenja radova komisija za prijem treba da prihvati radove i pusti domaći i međunarodni saobraćaj do 15. jula.

Ukupna deonica koja se rekonstruiše od Resnika do Valjeva je 77 kilometara, a nakon pauze zbog turističke sezone, Sultanov kaže da će druga faza radova od Vreoca do Valjeva početi 3. septembra i biće završena do januara.

Sultanov je rekao da je u prvoj fazi radova, na ovoj deonici, najkritičniji deo rekonstrukcija tunela Bela Reka u Resniku, dužine 3.816 metara, u čijoj blizini je i jezero, kao i dve reke. On je objasnio da se u jednom od najdužih tunela u Srbiji koristi gumeni panel kako bi se smanjila debljina tucanika, budući da postojeći profil pruge ne dozvoljava korišćenje tucanika debljine 30 centimetara u tunelu, kako je bilo predviđeno projektom.

Centimetar gumenog panela zamenjuje pet centimetara tucanika, a korišćenje tog panela, kako navodi Sultanov, omogućiće dovoljan profil tunela za bezbedan prolazak vozova.

Sada, kaže, postoji iskustvo i kod projektovanja i kod korišćenja gumenih panela koji će se, navodi, upotrebiti i na nekim drugim deonicima, ako to budu zahtevale postojeće konstrukcije, poput mostova i tunela.

Druga faza radova, od Vreoca do Valjeva, počeće 3. septembra, nakon pauze zbog turističke sezone, i biće završena do januara 2018.

RŽD International je već počeo pripreme i za izgradnju pruge Beograd-Budimpešta, i to na ugovorenoj deonici od Stare Pazove do Novog Sada, dužine 44 kilometara. Ovde se nalazi tunel Čortanovci, a, kako kaže Sultanov, veliki poduhvat biće i izgradnja vijadukta.

On navodi da su pripremni radovi za tunel već krenuli, a očekuje početak radova od sredine jula, nakon dobijanja građevinske dozvole. Rok za završetak radova je četiri i po godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;