PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Garaža na Obilićevom vencu u funkciji od 01. jula

22.06.2017. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je otvaranje renovirane garaže „Obilićev venac” za 1. jul i naglasio da je obezbeđeno 217 rezervisanih mesta po povlašćenoj mesečnoj ceni od 6.500 dinara. On je naglasio da će „Obilićev venac” biti prva zelena garaža u Beogradu, jedna od tri koje će pokriti buduću pešačku zonu i rešiti problem parkiranja za stanovnike centra grada.

- Tu su potpuno nova fasada i solarni paneli, moderni liftovi i mesta za invalide. To će biti i prva garaža u Beogradu u kojoj elektroautomobili mogu da se besplatno pune. Za stanare koji žive na potezu od Vuka Karadžića do Sremske i Kneza Mihaila do Maršala Birjuzova sačuvaćemo 217 mesta u ovoj garaži za koje će pretplata iznositi 6.500 dinara mesečno. Još 50 mesta obezbedili smo za vlasnike dva automobila, ta mesta nisu rezervisana, ali koštaće 13.000 umesto 22.000 mesečno - rekao je Vesić.

Svi žitelji tog kraja imaće pravo na povlašćenu parking karticu (PPK), bez obzira na to da li parkiraju u garaži ili ne.

Slika. Budući izgled garaže „Oblićev venac“ (foto: JKP Parking servis)

- Ta kartica od sada neće važiti samo za prvu, već i za celu drugu zonu u kojoj će stanari takođe moći da parkiraju. Planirano je da se u okviru pešačkog jezgra izgrade još dve garaže, takođe sa povlasticama za „lokalce”. U garaži na Studentskom trgu odvojićemo 250 mesta za stanare iz Rajićeve, Cara Lazara i drugih ulica koje gravitiraju ka njoj. Novi rok za završetak Kosančićevog venca je 1. novembar, a za ondašnje stanovnike predviđena je garaža u Fruškogorskoj sa 75 rezervisanih mesta - istakao je gradski menadžer.

Vesić veruje da će garaže rešiti problem parkinga u centru grada, dok će istovremeno srce Beograda oživeti pešačkom zonom.

- Velikim šetalištem zaustavićemo zamiranje centra koje je počelo pre 10 godina, kada se dozvolilo da u samom gradu niknu tržni centri. Zona koja je prijateljska za pešake privući će više ljudi u centar i radnje u Knez Mihailovoj neće ostati poluprazne. Zona će biti otvorena za bicikliste, sa nekoliko stanica za javne bicikle unutar nje i očekujemo da postane nova atrakcija za turiste - zaključuje Vesić.

On je dodao da bi sledeće godine i Brankova ulica mogla da dobije novi izgled, kao i da Gračanička i Carice Milice neće biti deo pešačke zone, ali će biti uređene.

- Ove godine smo uradili 69 fasada u centru, a iduće planiramo još 200. Zasada su se radile Karađorđeva, Pop Lukina, Kosančićev venac, Kralja Milana, a plan je da se sredi cela Brankova ulica, čije sivilo svakome pokvari utisak Beograda. Pešačka zona na Obilićevom vencu planirana je još od 1986, kada je zatvorena Knez Mihailova. Mi ne izmišljamo ništa novo, već samo sprovodimo planove koji su postojali mnogo pre - kaže Vesić.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bobby 20.03.2023.
Meni su roditelji radili u BIGZ-u, znam da ...
Masa 19.03.2023.
Ma bravo premasili ste sami sebe. Pa gde su...
Ma nemoj 18.03.2023.
Tu nema niko ko je pošteno zaradio pare, i ...
Mima 17.03.2023.
Ne treba da se bune jer ako su starosedeoci...
Rodoljub 17.03.2023.
Ok. je da se stave ozbiljne primedbe na kva...

;