BAU2023-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Ponovo radovi na „Ipsilon kraku“

29.05.2017. | Aleksandra Isakov | Politika

Teška mehanizacija ponovo je na trasi „Ipsilon kraka”, obilaznice oko grada koja granični prelaz Kelebija treba da spoji sa auto-putem Subotica–Beograd.

Nakon što je 23. marta puštena u saobraćaj petlja „jug”, i prvi funkcionalni kilometar trase duge 23 kilometra koja se gradi još od 1990. godine, putari sada nastavljaju rad na deonici dugoj 4,6 kilometara smeštenoj između dveju kružnih raskrsnica i odvajanja za Bačku Topolu i Sombor.

Trenutno se na početku deonice, na tački koja počinje od 12,8 kilometara od granice, priprema osnova za proširenje puta i buduće odmorište. Zadatak putara je da urade samo pripremu terena. Odavde se 17,6 kilometara puta presvlači asfaltom i nanose dva sloja, noseći i habajući, oba debljine šest centimetara. Osim toga, zadatak im je i da poprave uočene nedostatke na terenu.

Ono što za sada predstavlja nepoznanicu i očekuje rešenje projektanata je nezavršeni nadvožnjak na putu za Pačir koji ide iznad ove deonice, i čiji su horizontalni elementi nebezbedni. Razmatra se mogućnost da oni budu uklonjeni, ali konačna odluka još nije doneta.

Svakoga dana radovi se odvijaju nesmetanim tempom, a putari kažu da im naruku ide i dobro vreme. Velikih nepoznanica za njih ovde nema, jer se kompanija Vojput na neki način „vratila” na deonicu koju je izgradila 1990. godine, a koja, zbog toga što radovi nisu nastavljeni, nikada nije mogla da bude puštena u saobraćaj. Iako nekorišćen, nakon 27 godina put je ipak trpeo oštećenja izazvana pre svega atmosferskim prilikama.

Kada ova trasa bude završena, ona će značiti skraćenje puta u pravcu prema Somboru za teretni saobraćaj iz Industrijske zone „Mali Bajmok”, koja je u neposrednoj blizini, i u kojoj je i Slobodna zona.

Deonica koja se trenutno radi smatra se levom trakom budućeg punog profila auto-puta, ali za sada je neizvesno kada će on biti urađen. Subotičani bi se radovali ukoliko bar leva traka bude u potpunosti završena. Imre Kern, državni sekretar u ministarstvu, prilikom otvaranja petlje „jug” najavio je da bi „Ipsilon krak” trebalo da bude završen do kraja 2019. godine. Ipak, do sada su, u ove dve etape, putari „išli” trasom koja je već ranije urađena, ali su bile neophodne popravke i dopune da bi bila i funkcionalna. Potrebno je da se izgradi još oko 10 nedostajućih kilometara obilaznice, kao i da se saobraćajnom regulacijom poveže za kelebijskim graničnim prelazom.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;