Karlov most na Drini ide u istoriju

23.05.2017. | R.Milović | Novosti

Neimari umesto stare grade novu ćupriju preko Drine. Troškovi gradnje preko 2,5 miliona KM, plaćenih na rate.

Karlov most u Foči, kojim je Austrougarska spojila dve obale Drine 1882. godine, potom bombardovan od Nemaca 1943. i NATO avijacije 1994. godine, „krpili" su nekada vojnici JNA, potom SFOR, a kad su, u odlasku „sforovci" odneli svoju konstrukciju, zamenila ih je inženjerija Vojske RS. Prošle godine su ga „dokusurili" neimari iz Zvornika. Oni su započeli i izgradnju novog mosta, koji će imati dve kolovozne i dve pešačke trake, a to bivši most nije imao.

Nosilac posla je Enikon gradnja iz Zvornika, kojoj će u ovom poslu pomagati Enikon mont, takođe iz Zvornika, i Srbinje putevi iz Foče.

- Karlov most je, ranjavan i krpljen, sve donedavno, imao status spomenika kulture, a onda smo uz mnogo napora uspeli od Komisije BiH za kulturno nasleđe da dobijemo saglasnost o izgradnji novog mosta, koji će vizuelno zadržati izgled onog starog, kojem smo još 2012. godine ojačali kule u Drini, kao uslov za novu konstrukciju mosta. Ne računajući na tu investiciju od 600.000 maraka, Zvorničanima ćemo za novi most platiti 2.559.476 maraka bez PDV, na rate, u periodu od pet godina. „Karlu“ hvala za sve i zbogom - kaže za Novosti Radisav Mašić, načelnik Foče u drugom mandatu.

Spajanje druge rešetke sa prvom nadgledali su građevinski i mašinski inženjeri Luka Atanacković iz Beograda i Zvorničani Aleksandar Blagojević i Branko Vuković u prisustvu Fočanke Danijele Radović.

- Montažu rešetke, teške 150 tona, vršimo na obali Drine, a onda ovim jakim dizalicama, dovezenim iz Teslića, spajamo kule mosta. Sve to zašrafljujemo vijcima, a na kraju će ih biti ukupno 22.000. Ostaje da premostimo i ovaj srednji deo nad rekom, dugačak 56 metara - kaže za Novosti Branko Vuković, rukovodilac gradilišta.

Izgradnjom novog mosta će se rasteretiti „gradski most" na Drini, kojim se sa magistralnog puta Foča - Tjentište, ulazi u centar grada, a odatle na kraj Foče do Univerzitetske regionalne bolnice. To sada predstavlja problem vozilima Hitne pomoći i građanima Foče, jer ovuda neprekidno stižu bolesnici od Višegrada do Trebinja. Prečicom, preko novog mosta, kod KP Doma, takođe sa magistralnog puta, ubrzaće se protok saobraćaja i brže stizati do Boknice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...