PRIJAVA-468X60-BANNER

Karlov most na Drini ide u istoriju

23.05.2017. | R.Milović | Novosti

Neimari umesto stare grade novu ćupriju preko Drine. Troškovi gradnje preko 2,5 miliona KM, plaćenih na rate.

Karlov most u Foči, kojim je Austrougarska spojila dve obale Drine 1882. godine, potom bombardovan od Nemaca 1943. i NATO avijacije 1994. godine, „krpili" su nekada vojnici JNA, potom SFOR, a kad su, u odlasku „sforovci" odneli svoju konstrukciju, zamenila ih je inženjerija Vojske RS. Prošle godine su ga „dokusurili" neimari iz Zvornika. Oni su započeli i izgradnju novog mosta, koji će imati dve kolovozne i dve pešačke trake, a to bivši most nije imao.

Nosilac posla je Enikon gradnja iz Zvornika, kojoj će u ovom poslu pomagati Enikon mont, takođe iz Zvornika, i Srbinje putevi iz Foče.

- Karlov most je, ranjavan i krpljen, sve donedavno, imao status spomenika kulture, a onda smo uz mnogo napora uspeli od Komisije BiH za kulturno nasleđe da dobijemo saglasnost o izgradnji novog mosta, koji će vizuelno zadržati izgled onog starog, kojem smo još 2012. godine ojačali kule u Drini, kao uslov za novu konstrukciju mosta. Ne računajući na tu investiciju od 600.000 maraka, Zvorničanima ćemo za novi most platiti 2.559.476 maraka bez PDV, na rate, u periodu od pet godina. „Karlu“ hvala za sve i zbogom - kaže za Novosti Radisav Mašić, načelnik Foče u drugom mandatu.

Spajanje druge rešetke sa prvom nadgledali su građevinski i mašinski inženjeri Luka Atanacković iz Beograda i Zvorničani Aleksandar Blagojević i Branko Vuković u prisustvu Fočanke Danijele Radović.

- Montažu rešetke, teške 150 tona, vršimo na obali Drine, a onda ovim jakim dizalicama, dovezenim iz Teslića, spajamo kule mosta. Sve to zašrafljujemo vijcima, a na kraju će ih biti ukupno 22.000. Ostaje da premostimo i ovaj srednji deo nad rekom, dugačak 56 metara - kaže za Novosti Branko Vuković, rukovodilac gradilišta.

Izgradnjom novog mosta će se rasteretiti „gradski most" na Drini, kojim se sa magistralnog puta Foča - Tjentište, ulazi u centar grada, a odatle na kraj Foče do Univerzitetske regionalne bolnice. To sada predstavlja problem vozilima Hitne pomoći i građanima Foče, jer ovuda neprekidno stižu bolesnici od Višegrada do Trebinja. Prečicom, preko novog mosta, kod KP Doma, takođe sa magistralnog puta, ubrzaće se protok saobraćaja i brže stizati do Boknice.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;