Nikao objekat na Novom Beogradu - niko ne zna kako niti čiji je

17.05.2017. | Tanjug

Na mestu montažnog ugostiteljskog objekta, na javnoj površini u Studentskoj ulici nikao je poslovni objekat, koji je, tvrde u Gradskoj upravi, izgrađen bespravno. U gradu kažu da se utvrđuju sve okolnosti u vezi sa bespravnom gradnjom na koju su im prijavama ukazali građani i poručuju da se neće dozvoliti da pojedinačni, privatni interes bude iznad javnog.

V.d. gradskog sekretara za inspekcijske poslove Sonja Podunavac kaže da se utvrđuju relevantne činjenice, s obzirom da postoje indicije da opštinska inspekcija Novog Beograda nije preduzela sve mere inspekcijskog nadzora nad izgradnjom spornog objekta.

Ona je podvukla i da je opštinska inspekcija rešenje o uklanjanju objekta donela tek nakon intervencije gradske građevinske inspekcije, koja je više puta izlazila na lice mesta po prijavama građana, a poslednji put 10. maja kada je utvrđeno da su radnici na objektu, kao i da ne postoji traka za zatvaranje gradilišta, niti znak zatvoreno gradilište.

Nakon toga su, kaže, inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršili uvid u predmet u opštini Novi Beograd, uzeli fotokopiju predmeta i izjavu postupajućeg inspektora.

- Sada smo u kontroli nad radom opštinske inspekcije u ovom slučaju, a s obzirom da se radi o objektu koji se nalazi na javnoj površini, nama je pre svega prioritet zaštita javnog interesa - rekla je Podunavac za Tanjug.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Prema rečima gradskog urbaniste Milutina Folića, na adresu grada pre nekoliko meseci stigla je prijava građana da se na Novom Beogradu, u Studentskoj ulici, izvode radovi na mestu gde nema nikakve građevinske table. Nadležni su, dodaje, odmah reagovali i obavestili opštinu Novi Beograd, kao i gradsku i republičku inspekciju, nakon čega su od opštine dobili informaciju da su reagovali i ogradili to mesto.

- Međutim, dva meseca nakon poziva, na tom mestu se odjednom pojavio objekat koji ima prizemlje i prvi sprat, koji je potpuno nelegalan i koji je od jedne barake, koja je imala nekoliko desetina kvadrata, narastao na nekoliko stotina kvadrata i od barake koja je bila montažna na objekat od čvrstog građevinskog materijala - kaže Folić.

Nakon toga su, objašnjava, ponovo počele da stižu pritužbe građana, pa je gradska inspekcija ponovo preduzela mere i utvrdia nove činjenice.

- Nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da se taj objekat ukloni odatle, ne zbog toga što neko ne voli da se gradi u Beogradu ili da neko napravi svoj biznis, već zato što su javne površine, poput ove, namenjene svim građanima, a ne pojedincima koji tu treba da naprave neki svoj profit ili biznis - kaže Folić za Tanjug.

Dodaje da je tokom istrage utvrđeno da je objekat bio u procesu legalizacije, iako ne bi ni mogao da bude legalizovan, jer je na javnoj površini i ne potpada pod objekte koji mogu da budu legalizovani, jer po Zakonu o legalizaciji može da se legalizuje samo ono što je izgrađeno do novembra 2015. godine.

Takođe, istraga je pokazala i da je prijavljeno da je taj objekat izgoreo. Međutim, uvidom u evidenciju MUP-a ispostavilo se da tu nikad nije bilo požara, on nije mogao da bude rekonstruisan na osnovu požara, jer požara nije ni bilo.

- To je sada veliko pitanje, šta se tu dogodilo, i time se sada bave istražni organi, a ja se nadam da će naše službe biti uskoro u poziciji da se taj objekat ukloni - dodao je Folić.

Ukazuje da je veoma važno da se Beograd razvija planski, na čemu nadležni insistiraju, kako bi se zaštito javni interes i kako se ne bi ponovile „devedesete", tokom kojih su oko Beograda nicala divlja naselja. Kako kaže, apsurd je da na istoj opštini protestuju stanari blokova 70A i 44, zbog Plana detaljne regulacije za te blokove dok se istovremeno na teritoriji Novog Beograda gradi nelegalni objekat.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...