Obim prodaje i zarada u BASF-u znatno iznad onih iz prethodne godine

16.03.2017. | Gradjevinarstvo.rs

U 2016. godini, kompanija BASF ostvarila je planirano uvećanje i zaradu. Poslovanje sa hemikalijama uspešno se proširilo i uticalo na uvećanje profita. Kao što se i očekivalo, zarada u sektoru „Nafte i gasa“ nije dosegla prošlogodišnji nivo. - Kako je godina odmicala, omogućili smo širenje poslovanja kompanije BASF. Iz kvartala u kvartal, obim prodaje je napredovao. Obim prodaje u poslovanju sa hemikalijama nastavio je konstantno da raste svuda, a naročito u Aziji. Ovo ukazuje na činjenicu da su se isplatila velika ulaganja koja smo imali na polju istraživanja i razvoja, zajedno sa novim proizvodnim kapacitetima - naveo je Dr Kurt Bok, predsednik Izvršnog odbora kompanije BASF na godišnjoj konferenciji za štampu u Ludvigshafenu.

Usled povećanog obima prodaje, tokom četvrtog kvartala 2016. godine prodaja je porasla za 7% u odnosu na isti kvartal 2015. godine na 14,8 milijardi evra. U BASF Grupi, kao i poslovanju sa hemikalijama koje obuhvata segmente „Hemikalija“, „Proizvoda za poboljšanje performansi“ i „Funkcionalnih materijala i rešenja“, obim prodaje porastao je za 6%. Prihod od poslovanja (EBIT) pre oporezivanja iznosio je 1,2 milijarde evra, što je za 157 miliona evra više nego u istom kvartalu prošle godine. Znatno veća zarada je i u segmentima „Hemikalija“, „Funkcionalnih materijala i rešenja“ i „Nafte i gasa“, što je nadomestilo lošiju zaradu u segmentima „Poljoprivrednih rešenja“ i „Ostalih proizvoda“.

Gledajući celokupnu 2016. godinu, prodaja je opala za 18% i iznosila je 57,6 milijardi evra. Na to je najviše uticalo ukidanje trgovine gasom i poslovanja sa skladištenjem materijala u sklopu zamene inventara sa kompanijom Gazprom krajem septembra 2015. godine. Ovo poslovanje tokom prošle godine doprinelo je zaradi od prodaje sa 10,1 milijardom evra. Sve u svemu, usled smanjenja asortimana, prodaja je opala za 15%. Pride, niža cena sirovina uticala je na smanjenje cena (pad od 4%). Ipak, kompanija je uspela da konstantno uvećava obim prodaje tokom godine. U odnosu na prethodnu godinu, obim prodaje povećan je za 2%, a u poslovanju sa hemikalijama za 4%. Nepovoljan uticaj kursa blago je uticao na smanjenje prodaje (pad od 1%).

Sa 6,3 milijarde evra, EBIT pre oporezivanja bio je za 430 miliona evra ispod prošlogodišnjeg nivoa. Na to je najviše uticao pad od oko 850 miliona evra u segmentu „Nafte i gasa“, uglavnom usled obaranja cena i ukidanja poslovanja sa trgovinom prirodnim gasom i skladištenja. Doprinos EBIT-u pre oporezivanja od poslovanja koja su prebačena u Gazprom iznosio je približno 260 miliona evra u 2015. godini. EBIT pre oporezivanja u segmentu „Poljoprivrednih rešenja“ dostigao je prošlogodišnje vrednosti. Došlo je do značajnog uvećanja zarade od poslovanja sa hemikalijama najpre zbog drastično boljeg doprinosa u segmentima Proizvoda za poboljšanje performansi i Funkcionalnih materijala i rešenja.

Sa 4,1 milijardom evra, neto zarada prevazišla je prošlogodišnji kvartal koji je iznosio 4 milijarde evra. Zarada po akciji je sa 4,34 evra porasla na 4,42 evra.

- Sa određenom dozom opreza smo optimistični po pitanju 2017. godine. Želimo da još više rastemo, ali tako da svi segmenti doprinesu tom rastu. I, što je bitnije: Želimo ponovo da uvećamo zaradu, naročito u poslovanju sa naftom i gasom. Svetska privreda će verovatno rasti brzinom sličnoj onoj iz 2016. godine. Usled značajne političke nestabilnosti, tržište će  ostati promenljivo - rekao je Bok. Očekuje se i značajno usporavanje rasta tržišta u Evropskoj Uniji. Što se Sjedinjenih Američkih Država tiče, predviđa se blagi porast. Rast u Kini će verovatno nastaviti da se usporava, a izvesno je i okončanje recesije u Brazilu i Rusiji.

U 2017. godini očekuje se da će prodaja BASF Grupe značajno porasti. Ovo će omogućiti nešto veća prodaja u segmentu „Proizvoda za poboljšanje performansi“, kao i bolja prodaja u drugim segmentima, naročito u segmentu „Ostalih proizvoda“.

Nakon faze velikih ulaganja, kompanija BASF prevazišla je ona najavljena iz prethodne godine za više od milijardu evra. Kompanija je ukupno uložila 3,9 milijardi evra u kapitalne troškove (izuzimajući dodatne troškove za imovinu, fabrike i opremu koji su proizašli iz pripajanja, kapitalnih istraživanja, obaveza renoviranja i IT ulaganja). - U godinama koje dolaze, planiramo ulaganja na zavidnom nivou. Za sada pratimo postojeće proizvodne kapacitete u novim fabrikama i time pojačavamo prošlogodišnji obim prodaje - rekao je Bok.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...