IZOLACIJA-468X60-BANNER

Umesto brodogradilišta „Tito“ stambeno-komercijalni kompleks

09.03.2017. | eKapija

Novi Beograd bi u budućnosti mogao da dobije još jedan stambeno-komercijalni kompleks sa kupalištem, sportskim centrima, školama i biciklističkim stazama uz Savu. Planom detaljne regulacije područja između Toplane, Ulice savski nasip i mosta Gazela predviđen je ovakav razvoj. Trenutno se tu nalazi brodogradilište „Tito“, bežanijski zimovnik za čamce i brodiće, nekoliko firmi, ali i bespravno izgrađeni stambeni objekti.

Cilj Plana je da nastane novi gradski centar sa marinom, pristanom i privezištem za brodove, ugostiteljskim objektima... Kako se navodi, razlog nove regulacije je nedovoljna iskorišćenost potencijala priobalja Save.

Osim komercijalnih i rekreativnih sadržaja na ovom prostoru predviđena je izgradnja stambenog kompleksa na oko 16 hektara, a vrtići, osnovne i srednje škole učiniće kraj primamljivim za porodice.

Slika. Teritorija koju obuhvata Plan detaljne regulacije (preuzeto sa www.ekapija.com)

Obalni pojas Male ade Ciganlije predviđen je kao kosi kej. Ovaj kej je planiran prvenstveno kao tehničko rešenje osiguranja obale. Na prostoru Male Ciganlije predviđena je i izgradnja sportskog kompleksa sa otvorenim kupalištem i pratećim objektima.

U okviru planiranog sportsko-rekreativnog kompleksa predviđen je zatvoreni sportski objekat, tereni za košarku i odbojku, teren za rukomet i mali fudbal, terena za tenis, klizalište i sportski poligona (skejt park, frizbi park...) na oko 7,2 hektara.

Nova obaloutvrda bi po ovim planovima, štitila od mogućih poplava. Reka Sava bi bila utvrđena, a Savski nasip rekonstruisan i produžen do Bloka 19. Na nasipu bi bila izgrađena biciklistička staza, jasno odvojena od pešačkih uz drvored. Na 500 do 1.000 metara planirano je postavljenje punktova i mobilijars za odmor i pristup terenima za rekreaciju. Razne vrste drveća i zelenila okruživaće nekoliko trgova i prostora različitih namene.

Za javni prevoz biće rekonstruisane stare i obezbeđene nove ulice. Protegnuta od Toplane do Starog savskog mosta, Ulica savski nasip će od druma drugog reda postati kičma Savskog amfiteatra na levoj obali, zajedno sa novom saobraćajnicom koja je paralelna sa Ulicom Jurija Gagarina, i čija se regulaciona linija poklapa sa delom severozapadne granice Plana.

Prema Planu selidba čeka deponije rečnog nanosa, kao i mnogobrojne firme i preduzeća koja se bave šljunkom i proizvodnjom betona, kao što su Ratko Mitrović, Trudbenik, Beton plus, Lafarge, Planum, Napred... Izgradnja srednje škole, dve predškolske ustanove i gradske galerije takođe su predviđene Planom detaljne regulacije.

Uređenje prostora od Gazele do Toplane Novi Beograd je treća faza sređivanja novobeogradske obale Save. Prva bi trebala da obuhvati prostor oko Starog sajmišta, a druga Blok 18. Tako bi bio uređen kompletan prostor od Brankovog mosta do Bloka 58.

- Očekivani efekti planiranja su prostorno-funkcionalna i oblikovna transformacije leve obale Save, korišćenje zemljišta u skladu sa pozicijom lokacije, povećanje atraktivnosti područja, ambijentalnih vrednosti, standarda stanovanja i poslovanja, izgradnja obaloutvrde i privođenje nameni delova lokacije koji su nekorišćeni jer su plavljeni. Takođe, i opremanje predmetnog područja saobraćajnom mrežom i objektima komunalne infrastrukture, izgradnja javnih službi kao pratećih sadržaja stanovanja, urbo-ekonomska obnova područja koju pokreće nova izgradnja na ovom području i povećanje broja radnih mesta, unapređenje stanja životne sredine i upotpunjavanje i unapređenje važnih gradskih vizura i siluete grada - navodi se u Planu.

Plan detaljne regulacije ovog područja je na javnom uvidu do 20. marta 2017. godine u prostorijama Gradske uprave Beograd.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;