INFONET-468X60-BANNER

Infrastrukturni bum u Srbiji

08.03.2017. | RTS

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je na Kopaoniku da je vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata skoro devet milijardi evra, što pokazuje da u Srbiji imamo pravi infrastrukturni bum.

- U narednih nekoliko godina Srbija treba da bude prešpartana koridorima - istakla je Zorana Mihajlović otvarajući drugi dan „Kopaonik biznis foruma“.

Naglasila je da je cilj da se Srbija što bolje infrastrukturno poveže sa zemljama regiona. - Do kraja godine biće završen putni Koridor 10 ili eventualno početkom 2018. godine - rekla je Mihajlovićeva. Ona kaže da će ove godine biti završen i auto-put Obrenovac–Preljina od 103 kilometra na Koridoru 11. - Imaćemo i „Auto-put mira“ Niš-Merdare-Priština dug 77 km i do kraja godine biće završena projektna dokumentacija - navela je Mihajlovićeva.

Ona je precizirala da je vrednost investicija koja je bila ugovorena pre ove vlade 4,3 milijarde evra, a vrednost investicija koje su od tada zaključene ili se sada zaključuju još toliko.

- Možemo da govorimo o infrastrukturnom bumu u Srbiji - rekla je Mihajlovićeva.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixaby.com)

Ministarka ističe da se u celoj zemlji radi i rehabilitacija putne mreže iz kredita EIB, EBRD i SB, koji zajedno sa učešćem Srbije ukupno vredi 400 miliona evra.

- Povezujemo se sa regionom, posla u Srbiji ima dovoljno, ne duguje se nijednom izvođaču nijedan dinar iz budžeta - naglasila je Mihajlovićeva.

Koridor 10 treba da postane glavni u odnosu na Koridor 4 u tranzitnom saobraćaju, naglasila je Mihajlovićeva. Ona kaže da će Srbija sa Makedonijom imati zajednički prelaz kao i sa BiH Ljubovija-Bratunac. Mihajlovićeva je rekla da će se graditi i auto-put Beograd-Sarajevo i da će biti nastavljen Koridor 11 do Boljara na granici sa Crnom Gorom.

Ona je rekla da je duž Koridora 10 izgrađeno 55 fabirka i manjih ili većih pogona zahvaljujući tome što je zaživeo novi Zakon o planiranju i izgradnji i da je prosečno vreme izdavanja građevinske dozvole šest dana. Kako kaže, do pre četiri godine se čekalo u proseku nekoliko meseci, a u pojedinim delovima Srbije i po nekoliko godina. Broj građevinskih dozvola u 2016. u odnosu na 2012. godinu je povećan 60 odsto.

- Umesto 47. mesta na listi Svetske banke, da budemo među prvih 20 najkasnije do 2020. godine, a Vladin Akcioni plan predviđa do 2020. da budemo i među prvih 15 zemalja - rekla je ona.

Ona je rekla da će biti sprovedena i reforma katastra, koja je komplikovana i teška, kako bi se uredila zemljišna administracija, da će biti završeno ozakonjenje bespravnih objekata.

Mihajlovićeva kaže i da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces konverzije zemljišta.

- Počinjemo ove godine još jednu reformu, putarske privrede koja mora da se podigne na noge, jer država ne može više da pravi anekse na ugovore iz 1992. godine. Hoćemo modernu putnu privredu - naglasila je Mihajlovićeva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;