PRIJAVA-468X60-BANNER

Uskoro rekonstrukcija Palilulske pijace

23.02.2017. | Beobuild

Od idejnog rešenja koje je predstavljeno prošle godine, pripreme za rekonstrukciju Palilulske pijace polako ulaze u završnu fazu. Projekat rekonstrukcije podrazumeva izgradnju zatvorenog pijačnog kompleksa koji bi trebao da omogući najviše bezbednosne standarde u prometu hrane. Otvoreni prostor sa tezgama na uglu Garašaninove i Ulice majora Ilića biće tranformisan u višeetažni trgovinski objekat sa punom funkcionalnošću gradske pijace. Proces pribavljanja potrebne dokumentacije teče dobro, a uskoro će biti spreman i projekat za građevinsku dozvolu. Idejno rešenje podrazumeva izgradnju savremenog centra od 12580 m² (BGRP) na tri nivoa sa prostranim ulaznim platoom na prizemlju.

Slika 1. Idejno arhitektonsko rešenje (preuzeto sa www.beobuild.rs)

Autori idejnog rešenja nove Palilulske pijace su arhitekte Dunja Nedeljković, Danica Stojiljković i Marina Lazović. Objekat je istaknut iskošenom krovnom konstrukcijom, „drvenim" krovnim elementima i visokim ulaznim platoom, a novi kvadrati raspoređeni su na tri etaže omogućene prirodnim padom terena. Prizemlje će vršiti funkciju pijace sa modularnim odeljcima za prodaju, odakle će se blagom rampom pristupati galeriji sa prodavnicama suvenira i narodne radinosti, štandovima za degustaciju hrane i pića, kafe-restoranom i slično. Suterenski nivo sadržaće supermarket, magacinski prostor sa hladnjačama, prostor za pakovanje i pripremu robe, dok će se na podzemnoj etaži nalaziti garaža namenjena isključivo posetiocima pijace.

Slika 2. Idejno arhitektonsko rešenje (preuzeto sa www.beobuild.rs)

Posao na projektovanju i izvođenju dobio je kozorcijum domaćih firmi koji čine Koto, Mašinoprojekt Kopring, Еx Ing B&P i TVI. Izrada projekta nalazi se u završnoj fazi, pa se očekuje da uskoro usledi i prijava za građevinsku dozvolu. Vrednost rekonstrukcije Paliluske pijace ugovorena je na 1.350.000.000 dinara (bez PDV-a), a rok za izvođenje svih radova je 18 meseci od uvođenja izvođača u posao. Očekuje se da radovi počnu u aprilu ove godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;