IZOLACIJA-468X60-BANNER

Ispravljanje zgrada će najverovatnije platiti stanari

14.02.2017. | A.Vasić | Novosti

Dok stanari desetak nakrivljenih zgrada u ulicama Save Burića i Miće Radakovića u Zemunu ne znaju šta će biti sa njihovim životnim prostorom, stručnjaci su saglasni da analizu stanja na terenu treba da urade projektanti. Kako su rekli iz Komgrapa, firme koja je gradila sporne zgrade, oni ne preuzimaju bilo koju vrstu odgovornosti, pa će sanaciju u privatnoj režiji najverovatnije morati da plate sami stanari. Građevinci, inače, tvrde da postoje mnogobrojni faktori zbog kojih se zgrade krive. Uzrok može da bude u samom projektu ili je u pitanju greška izvođača radova.

- Postoji mogućnost da zemljište nije dobro ispitano pre početka radova. Projektant treba da prouči tlo i prema njemu uskladi utemeljenje objekata - kaže građevinski inženjer Branko Dragićević. - Problem su takođe glinovita tla koja ne reaguju dobro sa vodom. Ako se zgrade prave na glinovitom tlu, može da dođe do sličnih problema.

Prema njegovim rečima, u ovakvim slučajevima projektantske firme treba da urade analizu stanja i projekat sanacije. Tek potom bi se pristupilo ojačavanju temelja zgrada i prilagođavanju novonastalom stanju. To bi sprečilo dalje potonuće, odnosno zaustavilo dalje krivljenje.

Stručnjaci tvrde da sama zgrada može da bude nesimetrično opterećena. U tom slučaju, krivi se u jednu stranu, uprkos tome što je druga stana stabilna.

- Ako se zgrada krivi u jednu stranu, moguće je da je jedna strana na stabilnom tlu, dok druga nije - kaže Ivan Babić, građevinski inženjer. - Nažalost, moguće je da niko nije nadležan za sanaciju, osim stanara. Oni mogu da angažuju neku privatnu firmu. Problem ne može potpuno da se sanira, jedino da se ne pogoršava.

Stambene zgrade 1973. godine izgradilo je preduzeće Komgrap koje je nakon stečaja ponovo počelo da radi. U ovoj firmi nisu želeli da govore o ovom slučaju, ni da daju stručno mišljenje o sanaciji.

Kada su pre dve godine zgrade počele da tonu, stanari Ulice Miće Radakovića broj 6 kontaktirali su JP Gradsko stambeno. Tvrde da su radnici ovog preduzeća postavili šipove kako se zgrada ne bi dalje urušavala. Iz ovog preduzeća, ipak, to poriču.

- Intervenisali smo u drugim slučajevima na ovoj adresi. Radovi na postavljanju šipova ne spadaju u našu nadležnost, kao ni bilo kakvi radovi vezani za promenu statike zgrade. Stanari su to najverovatnije uradili u privatnoj režiji - kažu iz Stambenog.

 

Komentari: 1

M 14.02.2017 10.34.26

Kako pre dve godine? Zgrade su se nakrivile pre dve decenije, ako ne i pre

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;