PRIJAVA-468X60-BANNER

U Vojvodini se realizuju infrastrukturni projekti vredni 1,2 milijarde evra

02.02.2017. | MGSI

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović najavila je juče (01.02.2017), posle sastanka sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem, da će se raditi projektna dokumentacija za brze saobraćajnice Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Beograd, kao i da  bi radovi na izgradnji Žeželjovog mosta trebalo da budu završeni u novembru.

Mirović i Mihajlovićeva su na sastanku u pokrajinskoj vladi u Novom Sadu razgovarali o daljoj realizaciji projekata u oblasti drumskog i železničkog saobraćaja na teritoriji AP Vojvodine, dogovorenih na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i pokrajinske vlade.

- Kada se sabere vrednost svih projekata o kojima smo govorili, koje smo pokrenuli i radimo na teritoriji Vojvodine u naredne dve godine, taj iznos je 1,2 milijarde evra. Toliko će Vojvodina imati investicija i novca u putevima i u železnici. Nadam se da je to osnova da Vojvodina konačno ponovo bude najrazvijenija, kao što je to nekada i bila - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je precizirala da će protokol koji se odnosi na zajedničke aktivnosti u vezi sa realizacijom projekta brzih saobraćajnica Novi Sad-Zrenjanin i Zrenjanin-Borča biti potpisan u narednih desetak dana. Takođe je istakla da cena izrade projektno-tehničke dokumentacije iznosi oko 3,5 miliona evra te da je pokrajinska vlada spremna da učestvuje u njenom finansiranju.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

Govoreći o projektu izgradnje Fruškogorskog koridora, Mihajlovićeva je rekla da se može očekivati da bi prvi radovi na izgradnji dela ove saobraćajnice mogli da počnu početkom 2018. godine, na deonici za koju je završena dokumentacija i gde se uskoro kreće sa eksproprijacijom.

Na sastanku je bilo reči i o planu rehabilitacije i održavanja puteva u Vojvodini,  kao i o pitanjima koja se odnose na izdavanje građevinskih dozvola i procesu ozakonjenja objekata izgrađenih bez građevinskih dozvola.

Naglasivši da je najoperativniju saradnju Pokrajinska vlada uspostavila sa Ministarstvom za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, premijer Mirović rekao je da će za izradu projektne dokumentacije za buduće brze saobraćajnice od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Borče, odnosno Beograda biti potpisan i odgovarajući protokol, kojim će biti precizirane zajedničke aktivnosti,  sa tačno utvrđenim obavezama, njihovom dinamikom i nosiocima konkretnih zaduženja u realizaciji ovog značajnog projekta.

- Kao što smo zajednički gotovo priveli kraju pripremu projekta Fruškogorskog koridora od Novog Sada do Rume, tako ćemo i na ove dve važne deonice biti potpuno spremni sa projektnom dokumentacijom, da sa završetkom Koridora 10 i Koridora 11, i Vojvodina konkuriše, i zajednički sa Vladom Srbije u budućnosti pristupi izgradnji ove dve velike trase puta - rekao je Mirović.

On je posebno istakao da radovi na završetku izgradnje Žeželjevog mosta, konačno, nakon velikog angažovanja potpredsednice Mihajlović, teku nesmetano i da se sa velikom dozom izvesnosti  kraj 2017. godine može definisati kao rok završetak njegove izgradnje.

Predsednik pokrajinske vlade osvrnuo se i na to, kako je rekao, da postoje određene slabosti u delu postupanja pokrajinske administracije kada je reč o zakonu o planiranju i izgradnji i zakonu o ozakonjenju objekata. - Do juna 2016, veliki broj predmeta, nedovoljna ažurnost, odnosno u proseku više od 30 dana za izdavanje građevinskih dozvola u nadležnosti pokrajinske administracije je nešto što govori o nedostatku koncepta, ažurnosti i nedostatku svesti u delu prethodne administracije. Sada to pokušavamo da te probleme zajednički otklonimo, i veliku pomoć imamo od resornog Ministarstva. Imaćemo 10 novih službenika u nadležnim sekretarijatima da bi ubrzali postupanje u ovim predmetima - podvukao je Mirović.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 28.11.2022.
Poštovani Gorane, U tekstu je naveden taj...
Goran 28.11.2022.
Valjalo bi i navesti probleme sa lepkom koj...
DARKO 14.11.2022.
Opet legalizacija? Problem je što država ne...
Rada 24.10.2022.
Bravo za firmu Gem Trade N.Sad. Mogli bi na...
DARKO 17.10.2022.
Bilo bi lepo kada bi posle 10 godina otvori...

;