Pametne zgrade od sledeće godine u Pančevu

09.12.2016. | Goran Jovičić | RTS

Pančevci će sledeće godine dobiti prve pametne zgrade u kojima će 81 stan biti opremljen modernom i savremenom tehnologijom za daljinsko upravljanje, što će budućim stanarima omogućiti da sami kontrolišu potrošnju svih energenata i kad nisu kod kuće. Pritiskom na jedno dugme telefona stanari budućih pametnih zgrada moći će i kad nisu kod kuće da uključe ili isključe leti klima uređaj, a zimi grejanje, a SMS porukama stizaće im upozorenje ako je neko provalio u njihov dom, ili ako je došlo do požara.

Sve to neće uticati na veću cenu od prosečne po kvadratnom metru novog stana u Pančevu. Uz doplatu moći će da se daljinskim putem pale i gase električne ringle, bojleri i drugi veliki potrošači.

- Uključivanje električnih aparata telefonom i regulisanje temperature u stanu preko interneta najviše me je privuklo, jer na taj način direktno mogu da utičem na visinu svojih računa i da ne trošim bespotrbno energente kada nema nikoga kod kuće. Svako smanjenje troškova mnogo znači, a istovremeno dobijate i konforniji život - kaže Stojmir Matović koji je kaparisao jedan stan u „pametnoj zgradi".

Na zahtev stanara mogu se ugraditi i kamere za video nadzor, a starije osobe dobijaju sigurnosne narukvice i ako im se nešto dogodi  pritiskom  na dugme mogu pozvati pomoć, a tu je i „panik" taster koji se sam aktivira ukoliko dođe do provale ili požara u stanu i na mobilni telefon stanara stiže odmah poruka o uzbunjivanju.

- Osnovna zamisao kada sam se odlučio  za ovaj koncept bila je da tržištu ponudimo nešto novo što će kupcima garantovati najveću moguću bezbednost stana od provala i od požara. Većinom funkija u stanu može se komandovati sa daljine, što je od presudnog značaja za uštedu energenata koji se sad bespotrebno troše. Iskoristili smo tehnološki progres u sferi informatike i niže cene alarmnih sistema, što izgradnju ovakve vrste stanova čini pristupačnim brojnim kupcima - kaže Dragan Milenković, Milenković gradnja, Pančevo.

Alarmnim sistemima je veoma jednostavno upravljati. Neophodno je imati samo pametni telefon ili tablet i sigurnost i potrošnja energenata može biti u rukama svakog vlasnika „pametnog stana".

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...