INFONET-468X60-BANNER

Nastavak gradnje "Ipsilon kraka" Koridora 10

10.11.2016. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je juče (09.11.2016) ugovor sa preduzećem Vojput za nastavak gradnje „Ipsilon kraka“ Koridora 10 kod Subotice, poručujući da će ova vlada posle mnogo godina završiti i taj projekat.

Potpisani ugovor obuhvata radove na izgradnji leve trake auto-puta granični prelaz Kelebija - petlja „Subotica Jug” na deonici od kružne raskrsnice na ukrštanju sa Bikovačkim putem do petlje Subotica Jug.

Radovi će početi odmah, a rok za radove je 100 dana.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Takođe, ugovor obuhvata i izradu projektno tehničke dokumentacije za levu traku auto-puta na deonici GP Kelebija - petlja „Subotica Jug".

Predviđena je i izgradnja kružnog toka na raskrsnici sa Bikovačkim putem.

- „Ipsilon krak“ je deo Koridora koji je takođe ostao u zapećku u prethodnih desetak godina, mi smo zatekli ne samo ovaj krak nego i mnoge saobaćajnice koje su počete da se rade, pa nisu završene. U „Ipsilon krak“ je uložen je deo novac, ali nije urađena druga strana pa nije mogao da se koristi - rekla je Mihajlović posle potpisivanja ugovora.

Ona je istakla da je Ministarstvo građevinarstva zajedno sa vladom našlo način da iz budžeta tog miistarstva obezbedi novac.

- Imali smo javni poziv i komplentnu tendersku proceduru i ova kompanija je dobila posao. Izdvojili smo ukupno 150 milona dinara i očekujemo da se sve uradi u roku i kvalitetno. Da bi se sve završilo potrebno je još dve milijarde dinara i mi ćemo kroz budžet za 2017. i 2018. taj novac obezbediti. Vlada je dovoljno finanijski stabilna da može da završava projekte - naglasila je Mihajlović.

„Ipsilon krak“ je dug 23,6 kilometara i obuhvata obilaznicu oko Subotice koja treba da poveže granične prelaze Horgoš i Kelebiju. Horgoš se već nalazi na Koridoru 10, a sa izgradnjom „Ipsilon kraka“ će i prelaz Kelebija biti povezan sa tim koridorom.

- Očekujemo da će delimično moći da se pušta ta deonica već ove godine. Ubrzano će se raditi u narednih mesec dana, koiko vemenski uslovi budu dozvoljavali, a sve će biti završeno na proleće - naveo je Dražić.

Izgradnja „Ipsilon kraka“ je započeta još 1990. godine. Za 26 godina izgrađeno je oko polovine, ili oko 11 kilometara. U više navrata realizovani su određeni delovi tog projekta, ali nijedna deonica tog puta nije predata u upotrebu.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;