INFONET-468X60-BANNER

U Kopenhagenu počela konferencija UN o klimi - Jedinstvena šansa za svetske lidere

08.12.2009.

U Kopenhagenu je juče otvorena konferencija Ujedinjenih nacija o klimi na kojoj će predstavnici 192 zemlje pregovarati o sporazumu kojim bi se usporilo globalno zagrevanje.

Predsedavajuća konferencije Koni Hedegard rekla je da je za postizanje sporazuma ključno nalaženje načina za prikupljanje i usmeravanje javnih i privatnih sredstava ka siromašnim zemljama, kako bi im se pomoglo u borbi sa posledicama klimatskih promena.
Ona je rekla da ako vlade propuste priliku koja im se pruža na samitu u Kopenhagenu, drugu možda neće imati.

"Ovo je naša prilika. Ako je propustimo, moglo bi da prođe mnogo godina pre nego što nam se pruži nova i bolja. Ako nam se ikad pruži", rekla je novoimenovana evropska komesarka i bivša danska ministarka klime Koni Hedegard.

Na konferenciji u danskoj prestonici, koja će trajati do 18. decembra biće, kako se procenjuje, oko 15.000 učesnika među kojima će se naći i stotinak šefova država ili vlada, kao i lideri dva najveća svetska zagađivača - Kine i SAD - Hu Đintao i Barak Obama.

Pregovarači će u Kopenhagenu pokušati da se dogovore o ograničenju emisije štetnih gasova, ali i o pomoći bogatih siromašnim državama u borbi protiv klimatskih promena.

U svetskim krugovima se spekuliše da je otvoreno pitanje da li će na samitu UN u Kopenhagenu biti donete konkretne odluke, jer je recesija smanjila spremnost na ulaganje u "zelenu" tehnologiju, a ankete pokazuju da zabrinutost javnosti oko globalnog zagrevanja opada.

I sam obim neophodnih mera, kao i neslaganje između bogatih i siromašnih zemalja oko toga ko treba da ih finansira, ukazuju na to koliko će teško biti postići dogovor koji će svi moći da prihvate.

Siromašne zemlje smatraju da industrijski razvijene nacije, koje su i te kako doprinele globalnom zagrevanju u vreme svog razvoja, treba da pomognu siromašnima da se izbore sa njegovim posledicama.

Naučnici UN predviđaju da će u ovom veku biti više talasa vrućina, poplava, oluja, širenja pustinja i rasta nivoa mora nego ikada ranije, i da će sve to pre svega pogoditi siromašne zemlje.

Domaćin 15. konferencije o klimatskim promenama koja će biti održana u Centru Bela u Kopenhagenu je danska vlada.
U Kopenhagenu se očekuje i veliki broj demonstranata, a vlasti su pojačale mere bezbednosti.

Inače, bivši američki potpredsednik Al Gor rekao je da je "hitno" da zemlje koje emituju najviše štetnih gasova, kao SAD i Kina, što pre učine nešto da bi se smanjile štetne posledice po životnu okolinu:

- Kriza se stalno pogoršava i to punom brzinom, moramo doneti primerene političke odluke da bi se dogodile neophodne promene i da učinimo sve kako bi najmoćnije zemlje rešile krizu - izjavio je Gor francuskom TV kanalu "Frans 3" - Postoje značajne promene, kako u SAD tako i u Kini, ali te promene ne idu tako daleko kao što se očekivalo. Kriza se svakim danom pogoršava tako što se u atmosferu izbaci 90 miliona tona štetne materije, a naučna zajednica nas je upozorila da posledice mogu da budu još gore i dovedu nas do katastrofe ako hitno nešto ne preduzmemo - rekao je bivši američki potpredsednik koji je 2007. dobio Nobelovui nagradu za mir.

Napomena (sajt Gradjevinarstvo.rs): Konferencija u Kopenhagenu imala je čudnovatu uvertiru - Hakeri razotkrili manipulacije oko klimatskih promena, Blic - https://www.gradjevinarstvo.rs/VestDetalji.aspx?ban=810&vestid=1311

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;