Auto-put Niš-Merdare-Priština gotov do 2020. godine

06.09.2016. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlovć najavila je danas 06.09.2016. godine da će projektna dokumentacija za auto-put Niš-Merdare-Priština biti gotova početkom 2017. nakon čega će početi i njegova gradnja, koja bi trebalo da bude završena do 2020. godine. Mihajlović je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa evropskom komesarkom za transport u Vladi Srbije rekla da je taj auto-put veoma važan za povezivanje i razvoj celog regiona kao i da je u železničkom saobraćaju prioritetan projekat modernizacija i elektrifikacija pruge Niš-Dimitrovgrad, s obzriom da je to jedini deo železničkog koridora 10 koji nije elektrificiran.

- Za auto-put Niš-Merdare (dug 77 kilometara) krenula je izrada tehničko projektne dokumentacije što se finansira sredstvima Fonda za zapadni Balkan i gradnja auto-puta bi trebalo da bude gotova do 2020. godine - rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je ukupna vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata u Srbiji pet i po milijadi evra.

Mihajlović je rekla da je će 1. marta početi i gradnja Koridora 11 od Surčina do Obrenovaca, kao i da se pregovara o nastavku obilaznice oko Beograda sa kineksom firmom Sinohidrom i azerbeđžanskom Azvirt.

Ona je dodala da bi i gradnja novog „Žeželjevog mosta" u Novom Sadu, koju finansira EU, trebalo da bude gotova sledeće godine.

Govoreći o auto-puteivma u Srbiji, Mihajlović je rekla da u prethodnom periodu nije bilo dobro njihovo održavanje, ali i da će se podizvođači birati po strožim kriterijumima.

- Izvođači su do sada birali podizvođače, a na nekim deoncama je bilo i na stotine podozvođača. Moraju stvari da se promene u toj oblasti podzakonskim aktom - naglasila je Mihajlović. Kako kaže, ako tražimo da izvođači moraju sve da ispune i podizvođači moraju da budu bolji.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...