INFONET-468X60-BANNER

Novi stambeni blok 18 u okviru projekta "Beograd na vodi"

06.09.2016. | Beobuild

U okviru projekta „Beograd na vodi” teku planske pripreme za realizaciju još jednog stambenog bloka na parceli nekadašnjeg kontejnerskog terminala ŽIT-a (železnički integralni transport). Ova lokacija pripada novoformiranom stambeno-komercijalnom bloku 18 i zauzima prostor od 12.4 ha. Stambeni blok sastojaće se od dve kule visoke spratnosti sa aneksima komercijalne namene, velikom podzemnom garažom i uređenim unutrašnjim dvorištem. Prema planiranom projektu gradiće se dva solitera od 23 sprata (2Po+Pr+23+Te) sa ukupno 456 stambenih jedinica različite strukture.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Ukupna bruto građevinska površina novog kompleksa je 75.234 m², od čega je 54.185 m² na nadzemnim etažama, a 21.049 m² u okviru podzemnog dela objekta. Na podzemnim etažama biće smeštena velika garaža na dva nivoa sa ukupno 567 parking mesta, odnosno koeficijentom od 1.24 parking mesta po stambenoj jedinici. U okviru nadzemnog dela objekta nalaziće se dve stambene kule sa pripadajućim aneksima komercijalne namene. Površina namenjena komercijalnoj nameni iznosi 3.718 m² uz dodatnih 977 m² za javnu namenu. Deo objekta planiran za javnu ustanovu nalaziće se u nastavku aneksa, kao depadans kombinovanog dečijeg boravka sa odvojenim igralištem u okviru unutrašnjeg dvorišta. Stambeni deo kompleksa imaće ukupnu bruto površinu od 49.489 m², smeštenih u dva solitera visine 82 metra.

Stambene kule projektovane su u formi slova L, čime se teži optimizaciji vizura i pogleda, gde bi kula A bila sa dominantnim pogledom ka reci, a kula B sa pogledom ka parku duž budućeg savskog bulevara. Planirano je da se stanovi veće kvadrature nalaze na višim etažama. Visokom spratnošću objekata postignuta je nešto niža zauzetost parcele, pa je od dozvoljenih 70% iskorišćeno 46.3% ukupne površine. Sa time je formirano relativno prostrano unutrašnje dvorište, čime je omogućena bolja povezanost svih sadržaja. Ulaz u solitere biće moguć i sa strane ulice i iz unutrašnjeg dvorišta, a ulazni holovi imaće naglašen volumen koji će ga izdvajati od komercijalne funkcije aneksa. Sa ulica koje tangiraju blok biće omogućen pristup unutrašnjem dvorištu iz više pravaca, uključujući i dva natkrivena pešačka prolaza u okviru komercijalnih aneksa.

Autor idejnog rešenja je arhitektonski studio DWP (Design Worldwide Partnership).

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;