INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

BK group planira gradnju socijalnih stanova i "Tesla grada"

28.07.2016. | Tanjug

Predstavnici kompanije BK group (Dana holdings) najavili su danas (28.07.2016.) početak izgradnje socijalnih stanova u Srbiji čija bi cena bila povoljnija od tržišne - ispod 500 evra po kvadratnom metru, kao i projekta „Tesla grad“, čiju gradnju planiraju u Beogradu.

Na današnjoj konferenciji za novinare u PKS, BK group predstavila je dva projekta „Minsk world“ čija je gradnja već počela u glavnom gradu Belorusije, kao i „Tesla grada“ koji, kako su saopštili, planiraju da grade u glavnom gradu Srbije.

Potpredsednik za međunarodne odnose kompanije Dana holdings Bojan Karić rekao je da je plan te kompanije da izgradnja socijalnih stanova počne krajem 2017. ili početkom 2018. godine, u zavisnosti kako budu tekli pregovori oko lokacija.

Cene će, kako je dodao, biti ispod tržišne - manje od 500 evra po kvadratnom metru, a plan je da se ti stanovi grade kako u Beogradu, tako i u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Izgradnjom tih stanova za socijalnu upotrebu daće se prilika za upošljavanje srpske radne snage i pokretanje građevinske industrije - rekao je on.

Predsednik Upravnog odbora BK group Dragomir Karić rekao je predstavljajući projekat „Tesla grad“ da je njegova vrednost tri milijarde evra i da se trenutno sa predstavnicima grada razgovara o lokaciji.

- Uglavnom, plan je da „Tesla grad“ bude u Beogradu i izgradnja bi počela čim se dobije građevinska i sve druge potrebne dozvole - rekao je Karić.

Na prezentaciji tog projekta rečeno je da se razmišlja o dve lokacije - na Novom Beogradu, preko puta „Beograda na vodi“ ili iza Ade ciganlije, na Makišu.

- Cilj je između ostalog da ovim projektima koji treba da se izgrade u narednih 15 godina podržimo građevinsku industriju, pospešimo proizvodnju i izvoz građevinskog materijala. To je šansa da se uposli preko 100.000 ljudi i to neće biti ništa manje vredno niti će donositi manje para nego što donosi jedna Železara ili druge velike kompanije u Srbiji - rekao je on.

- Na poslovno stambenom kompleksu u Minsku od 3,5 miliona kvadrata kao i na projektu „Tesla grad" koji bi se, kako planiraju, realizovao u Beogradu posla ima ne samo za našu građevinsku operativu iz oblasti niskogradnje i visokogradnje, već i za projektantske i konsalting kompanije, firme koje se bave izvođenjem unutrašnjih i spoljnih instalacija i sistemima protivpožarne zaštite, proizvođače građevinskih i instalaterskih materijala i opreme - rekao je on.

Čadež je dodao da angažovanje građevinara na gradilištima u zemlji i svetu, otvara nove perspektive za još 40 pratećih delatnosti, a oporavak investicionih aktivnosti i građevinske privrede prvi je pouzdan znak oporavka jedne ekonomije.

On je podsetio da je građevinarstvo bio sektor sa najbržim rastom u 2015. i da je taj trend nastavljen i u 2016. godini.

Čadež je rekao da ohrabruje činjenica da su danas na predstavljanje projekata BK group došli predstavnici iz osamdesetak kompanija iz Srbije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;