Uskoro spisak objekata za rušenje u Beogradu

20.07.2016. | Beta

Do početka sledeće nedelje biće završen spisak svih objekata za rušenje u Beogradu koji su građeni suprotno Zakonu o ozakonjenju i Zakonu o planiranju i izgradnji, saopšteno je juče nakon sastanka predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Grada Beograda. Kako je saopštilo Ministarstvo, na sastanku su učestvovali državna sekretarka tog ministarstva Aleksandra Damnjanović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić.

Dogovorili su se da učine sve da zaustave nelegalnu izgradnju i da krivično odgovoraju svi koji krše zakon, uključujući i predstavnike opština i građevinske inspektore.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Saopšteno je da je počela kontrola svih, blizu 10.000 objekata čije je ozakonjenje zatraženo od datuma usvajanja zakona do danas.

- Ovi objekti biće upoređeni sa satelitskim snimkom koji je sada dostupan i Gradu Beogradu, kako bi se utvrdilo da li su građeni posle donošenja zakona. Ako se utvrdi kršenje zakona, protiv investitora, ali i građevinskih inspektora i opštinskih službenika, biće pokrenuti krivični postupci, jer je nelegalna gradnja po stupanju na snagu Zakona o ozakonjenju krivično delo - navodi se u saopštenju.

Ministarstvo i Grad Beograd formiraće zajedničku Radnu grupu koja će nadzirati i pratiti rad svih institucija nadležnih za sprovodjenje Zakona o ozakonjenju i Zakona o planiranju i izgradnji. Radna grupa će svakodnevno kontrolisati primenu zakona na terenu i odmah reagovati na kršenje zakona.

- Svaka gradnja bez dozvole od dana usvajanja Zakona o ozakonjenju, odnosno 26. novembra 2015. godine, predstavlja krivično delo. Takvi objekti ne mogu biti predmet ozakonjenja, već se za njih odmah donosi rešenje o rušenju i zakazuje izvršenje. Svako ko ne postupa na ovaj način čini krivično delo i za to će odgovorati - rekla je Damnjanović. Dodala je da će Ministarstvo i Grad Beograd, zajedno s Ministarstvom unutrašnjih poslova i tužilaštvom, preduzeti sve mere da se zaustavi nova bespravna gradnja i da se odgovorni kazne.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...