Potpisan ugovor za prugu Stara Pazova - Novi Sad

15.07.2016. | Tanjug

Srpske železnice potpisale su jutros sa Ruskim državnim železnicama (RŽD International) aneks 3.1 ugovora o ruskom kreditu za gradnju pruge Stara Pazova - Novi Sad u dužini od 40 kilometara. Vrednost radova je 338 miliona dolara, a planirana je modernizacija postojećeg i izgradnja drugog koloseka.

Deonica  Stara Pazova - Novi Sad je deo pruge Beograd - Budimpešta na kojoj će putnički vozovi dostizati 200 km na sat.

Planira se da će radovi početi u prvom kvartalu 2017. godine.

Ruski kredit obuhvata modernizaciju i gradnju Pančevačke pruge, šest deonica na Koridoru 10, obnovu barske pruge od Resnika do Valjeva, prugu Stara Pazova - Novi Sad i nabavku 27 novih dizelmotornih vozova iz Rusije.

Aneks predviđa izradu projektne dokumentacije za kojom će uslediti izgradnja dva velika objekta - vijadukta u plavnom delu reke Dunav i tunela Čortonovci, izradu projekta za rekonstrukciju, modernizaciju i izgradnju dvokolosečne železničke pruge na deonici Stara Pazova - Novi Sad i izradu projekta za izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova („DCUS“).

U skladu sa sporazumom, RŽD International će izgraditi dva objekta jedinstvena po veličini i značaju za železničku infrastrukturu Srbije - vijadukt u plavnom delu reke Dunav i tunel Čortanovci. Novi vijadukt će biti dvokolosečni i obuhvataće dva mosta od kojih je svaki dugačak oko tri kilometra. Dužina novog tunela Čortanovci, koji se sastoji od dve cevi spojene evakuacionim prolazima iznosi 2,2 kilometra.

Prilikom izgradnje tih objekata biće korišćenje napredne metode za izvođenje radova na probijanju tunela i učvršćivanje zemljišta u cilju zaštite od klizišta.

Kako bi se skratili rokovi za izgradnju radovi će se istovremeno izvoditi na nekoliko lokacija.

Jedna od tačaka sporazuma koji je danas potpisan je projekat za izgradnju jedinstvenog dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova („DCUS“) u Srbiji o čijem su se stvaranju ugovorne strane dogovorile u oktobru 2015. godine u okviru posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Moskvi.

Izgradnja „DCUS“ u Beogradu daće mogućnost da se sa upravljanja saobraćajem „na osnovu činjeničnog stanja“ pređe na preventivno upravljanje, koje omogućava da se prognozira situacija na železničkoj pruzi uzimajući u obzir sve faktore rizika. Ukupna vrednost sporazuma je veća od 338 miliona dolara, od kojih više od 258 miliona iznosi vrednost za izgradnju tunela i vijadukta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...