PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Na koridorima dužni da naprave zaklone

14.07.2016. | B92

Na temperaturama iznad 36 stepeni, preporuka poslodavcima je da se posao na otvorenom organizuje tako da se ne radi između 11 i 16 sati. Ukoliko to nije moguće, potrebno je da se obezbedi dosta vode, ormarić za prvu pomoć i zaklon gde radnici mogu da se sklone, ističe direktor Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefald

- Ako već zaposleni na gradilištima ili u poljima rade na tako visokim temperaturama poslodavac mora da primeni niz mera, da obezbedi veću količinu vode, ormarić prve pomoći, uputstva kome da se obrati ako nekome bude loše - rekla je Božić Trefald.

Ona kaže da posao može da se organizuje tako da se sa radom počne ranije, ne u osam, nego u šest, tako da se manje prostora ostavio da zaposleni budu na otvorenom baš između 11 i 16 sati.

- Ako govorimo o gradilištima tu postoji mogućnost da se zaposleni zaklone, ali ako rade na koridorima oni nemaju šansu da se zaklone i poslodavac je dužan da napravi zaklone - naglašava ona.

Kako kaže ima poslodavaca koji dobro organizuju posao na gradilištima, te jedna grupa radnika radi sat, dva na otvorenom, teške fizičke poslove, a zatim ih menja druga grupa a oni odlaze i rade nešto drugo u zatvorenom prostoru.

Ona naglašava da bez obzira na visoke temperature zaštitna oprema, šlemovi i cipele, moraju da se nose.

Inspekcija, kako kaže, preventivno deluje na poslodavce, upozoravaju na gradilištima, apeluju preko medija, ali kod drastičnog kršenja zakona nalažu mere i podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

- Imam utisak da su se i poslodavci i zaposleni navikli. Ima dobro uređenih gradilišta, poslodavaca koji brinu o zaposlenima, jer mora neko da im dođe na posao i da radi - naglašava ona.

Ona dodaje da inspekcija nema pritužbe zaposlenih, nemamo zahteva od zaposlenih da inspekcija izađe da „reguliše mere“.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...
Jovan 03.07.2023.
A kada ce se uraditi parcelizacija zemljist...
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...

;