INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Struja iz otpada je ekološki poduhvat

22.06.2016. | G.Vlaović | Danas

U slučaju da analize pokažu da je projekat izvodljiv i isplativ, Pančevo bi moglo da postane prvi grad u Srbiji koji bi dobio elektranu za proizvodnju struje iz otpada.

Naime, tokom posete kineskog predsednika Si Đinpinga između ostalih potpisan je i Memorandum o razumevanju za finansiranje i izgradnju elektrane za proizvodnju električne energije od otpada u Srbiji. Odlučeno je da pilot-projekat zaživi na području Pančeva i u slučaju da se pokaže uspešnim, kineski partneri su spremni da izgrade elektrane na otpad i u drugim gradovima Srbije. Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić istakao je da je Pančevo određeno da bude grad u kome će Kinezi obaviti potrebne analize i studije vezane za taj projekat. Ministar je dodao da je najvažnije da kineska strana uradi pouzdanu studiju izvodljivosti koja treba da dokaže da li Pančevo može da generiše potrebne količine otpada potrebne za nesmetan rad elektrane.

Slobodan Ružić, direktor kompanije Energy Saving Group, kaže za Danas da je sa ekološke tačke gledišta dobro što postoji mogućnost da Srbija dobije postrojenje za proizvodnju struje na otpad, ali da takvi pogoni ne mogu da nadomeste rad velikih termo i hidro sistema.

- Radi se o manjim postrojenjima snage između 10 i 50 megavata, što znači da ona nikako ne mogu da budu zamena za velike proizvodne energetske sisteme. Takođe, njihova izgradnja je skupa tako da bi se struja otkupljivala po fiding tarifama a bile bi potrebne i još neke olakšice od strane pre svega lokalnih samouprava, kako bi Kinezi imali garancije da će povratiti ono što ulože u projekat. Još uvek nemamo dovoljno podataka da bismo mogli da govorimo u kojoj meri bi izgradnja jednog takvog proizvodnog objekta bila značajna za energetiku Srbije. S druge strane, već se može reći da je svaki energetski projekat koristan i dobro došao u našoj zemlji, naročito oni koji pospešuju zaštitu životne sredine - ističe sagovornik.

On dodaje da nije baš jasno zbog čega se pilot-projekat obavlja baš u Pančevu.

- Taj grad naime nema dovoljnu količinu otpada potrebnog za rad jedne takve elektrane. To znači da bi otpad trebalo da se dovozi i sa strane, što bi svakako povećalo troškove vezane za nabavku. Jedini grad koji ima dovoljne količine otpada za realizaciju poslovnog poduhvata o kome govorimo je Beograd, pa me prilično iznenađuje što za pilot-projekat nije izabran glavni grad Srbije već Pančevo - navodi Ružić.

Memorandum o razumevanju za finansiranje i izgradnju elektrane za proizvodnju električne energije od otpada u Srbiji potpisali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik kompanije China Machinery Engineering Company DŽang Čun i pomoćnik predsednika kompanije Poli Vang Sinje.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;