Proširenje Makenzijeve ulice

25.05.2016. | Mateja Beljan | Blic

Proširenje Makenzijeve ulice počinje naredne godine. Potez Slavija - Žička (do Grčića Milenka) dobiće četiri trake do 2020. godine, zbog čega će na ovom delu biti srušeno 85 kuća.

Radovi će biti podeljeni u četiri faze, a u drugoj će na udaru biti uglavnom objekti u kojima se nalaze zanatlije, dva kvarta na potezu od Ulice Borislava Pekića do Sokolske, između Slavije i Gradića Pejton. Tu se već decenijama nalaze sajdžija, hemijsko čišćenje, bižuterijska, voskarska, obućarska radnja, frizer, knjižara, poslastičarnica, pekara i sl. Ipak, još više kuća biće iseljeno i srušeno tokom poslednje faze, u Žičkoj ulici, od Bregalničke do Jovana Rajića.

Ukupna vrednost investicije procenjuje se na oko 3,7 miliona evra.

www.pixabay.com

- Ove godine je planirana izrada projekta za prvu deonicu od Slavije do Katanićeve dugu 355 metara. Planirano je proširenje kolovoza na 12 metara, što je dovoljno za četiri trake i trotoare s obe strane - kazao je gradski menadžer Goran Vesić.

Plan za proširenje ove saobraćajnice datira još od 2004. da bi godinu dana kasnije počela eksproprijacija objekata. Međutim, ostalo je još nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, pa su podneta 83 zahteva za eksproprijaciju, na parcelama na kojima se nalazi 85 objekata.

Vlasnici lokala uz Makenzijevu, nisu zadovoljni idejom da se ulica proširi nauštrb njihovih objekata.

- Mi smo dobili rešenje o eksproprijaciji pre šest-sedam godina, da bi nas u aprilu pozvali u Direkciju na razgovor da nas obaveste kako imaju nameru da poruše tu levu stranu na kojoj se nalaze mali lokali. Tužno je da se ruši deo istorije Vračara, da deo Čubure nestane. To su zgradice koje su nekad bile pod zaštitom države - kazao je Dušan Nikodinović, vlasnik jedne od zgrada koju je nasledio od oca.

ČETIRI GODINE ZA ČETIRI FAZE

Vrednost prve faze radova je oko 600.000 evra i ta deonica je najjeftinija. Druga će biti od Katanićeve do Maksima Gorkog, treća do Bojanske, a četvrta do Grčića Milenka. Osim proširenja kolovoza rekonstruisaće se vodovodne i kanalizacione cevi, električne i telekomunikacione instalacije, osvetljenje i trolejbuska mreža.

IDEJA STARA VIŠE OD 100 GODINA

Ideje o proširenju ulice stare su više od sto godina.

- Još 1911. izvesni Jurišić iz Beogradske opštine je dolazio u Društvo za ulepšavanje Vračara sa idejom da se ulica poploča, a predsednik društva mu je rekao “Sačekajte prvo da se proširi ulica, pa ćemo onda da stavimo ploče“ - prepričao je anegdotu Vesić.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...