INFONET-468X60-BANNER

U prva 4 meseca izdato više od 1.725 građevinskih dozvola

23.05.2016. | Tanjug

Srbija je uspešno sprovela reforme u oblasti građevinarstva, ocenjeno je nakon sastanka potpredsednica Vlade i resorne ministarke Zorane Mihajlović sa pomoćnikom direktora USAID-a za Evropu i Aziju Tomasom Meliom, a posebno je istaknuta mogućnost dobijanja elektronske građevinske dozvole.

Prema podacima ministarstva, samo u prva tri meseca ove godine izdato je 725 građevinskih dozvola, a samo u aprilu mesecu - više od hiljadu.

Građevinska industrija je u 2015. ostvarila rast od 20,5 odsto, a učešće građevinskog sektora u BDP je sa 4,5 odsto u 2014. poraslo na 5,1 odsto u drugom kvartalu 2015.

- Vlada je veoma zadovoljna reformama u oblasti građevinarstva, naročito Zakonom o planiranju i izgradnji koji je pripreman u saradnji sa ovom organizacijom. Reforme se u oblasti građevinarstva pre svega odnose na dobijanje građevinskih dozvola, na to što je elektronsku građevinsku dozvolu moguće dobiti za sedam dana - navela je Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Saradnja koju Vlada Srbije, a naročito ovo ministarstvo, ima sa USAID-om, bila je odlična prethodnih godina i nadamo se da će se nastaviti. Mi smo sa ovim partnerom radili i na pripremi Zakona o planiranju i izgradnji, na podzakonskim aktima, edukaciji, prenošenju iskustva iz drugih država kako bismo poboljšali imidž Srbije - rekla je ona navodeći i primer zakona o premeru i katastru, energetici, zaštiti od požara.

- Ti zakoni su pomogli da se poboljša položaj Srbije na Duing biznis listi Svetske banke - istakla je Mihajlović i dodala da su rezultati pokazali da u narednom periodu može da se ide i dalje.

Melio je pozdravio usvajanje i primenu Zakona o planiranju i izgradnji koji je, kako je primetio, omogućio brže i efikasnije izdavanje građevinskih dozvola.

On je rekao da je USAID zadovoljan i partnerstvom sa ministarstvom građevinarstva, poručujući da se raduje nastavku saradnje.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva Aleksandra Damnjanović podvukla je da je samo u prva tri meseca ove godine izdato 725 građevinskih dozvola, a samo u aprilu više od hiljadu, ukazujući da ti podaci govore o tome da sistem raste.

Ona je rekla da je broj izdatih građevinskih dozvola od uvođenja objedinjene procedure, od 1. marta 2015. do kraja prošle godine 33 odsto veći nego u istom periodu 2014.

- Za 29 odsto je veći u odnosu na isti period u prethodnih sedam godina - rekla je ona, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;