INFONET-468X60-BANNER

Obnovljen veći deo fasade subotičke Sinagoge

04.05.2016. | Boris Šuman | RTV

Rekonstrukcija spoljašnjosti subotičke sinagoge bliži se kraju. Do kraja meseca biće završeni radovi na rekonstrukciji najveće i najvidljivije, severne fasade. Uskoro se očekuje i početak aktivnosti na rekonstrukciji unutrašnjosti, koja bi prema zadatoj dinamici trebalo da bude obavljena do kraja 2018. godine.

Nakon petomesečnih radova, skinute su skele sa severozapadne fasade zgrade subotičke sinagoge. Nakon njene rekonstrukcije, Subotičani mogu da vide kako je u punom sjaju spolja izgledao ovaj sakralni objekat, spomenik kulture od izuzetnog značaja, nakon izgradnje 1902. godine.

Najveći deo radova na obnovi fasade je obavljen, a preostaju da se završe detalji kao što su oluci, stepenište, kao i čuveni vitraži.

Stručnjaci ateljea „Stanišić“ iz Sombora trenutno postavljaju obnovljene vitraže na manjim prozorima, a narednih dana se očekuje postavljanje centralne rozete. Predviđeno je da se ovi radovi završe do kraja meseca, do kada će biti poznato više detalja oko obnove unutrašnjosti ove zgrade za koju je sredstva, putem Mađarskog nacionalnog saveta, obezbedila Vlada Mađarske.

- Što hitnije treba da se krene zato što je predviđeno da se u roku od 18 meseci završi unutrašnja rekonstrukcija i restauracija sinagoge – – ističe predsednik Jevrejske opštine Subotica Robert Sabadoš.

Pre severozapadne, obnovljene su i ostale tri fasade zgrade. Nakon kompletne rekonstrukcije sinagoga će biti korišćena u turističke, kulturne i verske potrebe.

Sinagoga je jedan od najlepših postojećih primera sakralne arhitekture secesije u Evropi.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;