PRIJAVA-468X60-BANNER

IInternacionalna nedelja arhitekture od 5. maja u Beogradu (video)

27.04.2016. | Tanjug

„Beogradska internacionalna nedelja arhitekture“ (BINA), 11. po redu, biće održana od 5. do 28. maja pod sloganom „Budućnost je sada“, a organizatori najavljuju izuzetno bogatu programsku šemu.

- Slogan „Budućnost je sada“ zapravo je rezultat ideje da je budućnost već počela i da će ono što su izazovi i problemi sa kojima se suočavamo sada, poput migracija  stanovništva, problema sa energijom, klimatskim promenama, svakako biti problemi sa kojima će se se arhitektura suočavati u budućnosti – kaže za „Tanjug“ Danica Jovović Prodanović, jedan od članova autorskog tima manifestacije.

Prodanović je izrazila zadovoljstvo što je BINA ove godine postala deo velikog evropskog projekta, koji je okupio 14 institucija iz 13 evropskih zemalja.

U okviru tog projekta, koji se zove „Future Architecture platform“, BINA će tokom ove i sledeće godine, kako ističe, organizovati izložbu „Energetske tačke Beograda“, posvećenu onome što su autori prepoznali kao energetske potencijale srpske prestonice.

- Osnovni cilj platforme je da se u što većoj meri povežu institucije i ljudi koji se bave arhitekturom, kao i da se uspostavi mreža arhitekata, istraživača, teoretičara – navela je Prodanović.

Ovogodišnja BINA se održava u Kulturnom centru Beograda, u galeriji RTS-a, u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti i u Dečjem kulturnom centru, a publiku očekuje bogata programska šema, koja će imati nekoliko programskih blokova, izložbi, arhitektonskih šetnji, serijala predavanja, radionica za decu i odrasle...

Program je, kako dodaje Prodanović, podeljen na nekoliko segmenata, a jedan ozbiljan deo je posvećen stanovanju, u okviru čega će biti organizovana izložba u galeriji RTS-a, koju je napravio Građevinsko-arhitektonski fakultet iz Niša, u saradnji sa „Društvom arhitekata Niša“.

U okviru ovog programskog bloka će, prema njenim rečima, biće organizovan i jedan seminar, koji će biti održan 7. maja i koji je posvećen problemima savremenog stanovanja i govori o tri aspekta.

- Jedan aspekt su iskustva iz Austrije, Beča, druga tema su iskustva iz našeg regiona, iz Zagreba, a treći segment seminara je posvećen iskustvima iz Amsterdama – precizirala je sagovornica „Tanjuga“.

Planirana su i dva predavanja „Arhitektura posle budućnosti“ Ane Jeinić iz Austrije i „Predstavljanje nasleđa u budućnosti“ Sonje Jankov.

Na konferenciji za novinare u galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda novinarima su se obratili i neki od učesnika predstojeće manifestacije, Aleksandar Bobić i Milena Kordić, kustos Darko Marušić, ali i direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu Johanes Iršik.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;