INFONET-468X60-BANNER

Zrenjanin: Kopa se bazen za pitku vodu

21.04.2016. | Ž. Balaban | Dnevnik

Na gradilištu na početku Mihajlovačkog druma počela je izgradnja bazena za pitku vodu, dela budućeg postrojenja za prečišćavanje vode iz gradskog vodovoda.

Građevinski posao poveren je firmi „Eko gradnja“. Nenad Obradović, generalni menadžer italijanske kompanije „Zilio” (Grupo Zillio) za Srbiju, kojoj je poveren posao oko prečišćavanja vode, izjavio je da su gotovi svi projekti i da više ne postoje nikakve smetnje za početak izgradnje postrojenja.

- Bazen za pitku vodu je najkompleksniji objekat, kapaciteta 3.000 kubika vode i dubine pet metra. Potrebno je dva meseca da građevinski izvođač završi radove. Danas počinje i iskop za gradnju bazena za sirovu vodu – objasnio je Obradović.

www.pixabay.com

On je naglasio da je potrebno određeno vreme da beton „sazri“ i da se učvrste betonske ploče, posle čega sledi ugradnja opreme za prečišćavanje vode.

- Poslednja isporuka opreme uslediće 5,5 meseci od otvaranja akreditiva. Onda sledi mesec dana probnog rada i ukoliko kvalitet vode bude onakav kakav je preciziran ugovorom, sistem definitivno puštamo u rad – istakao je Obradović.

On je objasnio da su radovi kasnili zato što Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina, sa kojim je italijanska firma potpisala ugovor o saradnji, zbog bilansa nije bilo u mogućnosti da pruži određene garancije. U međuvremenu, država se uključila u rešavanje problema, tako da su obezbeđene državne garancije, što je bila poslednja prepreka pred početak gradnje.

- Radi se o garancijama koje je „Vodovod i kanalizacija“ trebalo da obezbedi izvođaču, odnosno nama, da ćemo biti plaćeni za ono što proizvedemo. Garancija je u iznosu od 5,4 miliona evra, što je cena ukupne trogodišnje proizvodnje vode. Bez te garancije mi ne bismo mogli da radimo – istakao je Obradović, dodajući da je bilo zlih komentara da će postrojenje teško zaživeti. On je naveo da je u pitanju poznata tehnologija, koja već 15-20 godina funkcioniše u svetu.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je prisustvovao početku radova, naglasio je da je ovo problem koji se rešava skoro pola veka.

- Mi smo ti koji rešavamo problem, uz sve poteškoće i opstrukcije na koje smo nailazili. Kao što sam rekao više puta, ove godine ćemo u svojim česmama imati zdravu pijaću vodu. Kasnimo sa radovima, ali će višedecenijsko pitanje zdrave pijaće vode sigurno biti rešeno – poručio je Janjić.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;