PRIJAVA-468X60-BANNER

Početak gradnje kompleksa „Novi Niš“ (video)

19.04.2016. | Tanjug

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u Nišu je položila kamen temeljac za prvu fazu projekta „Novi Niš“ na prostoru nekadašnje kasarne „Bubanjski heroji“, koji predviđa izgradnju ukupno 1.000 stanova u  stambeno-poslovnom kompleksu. Rok za završetak kompleksa je 2021. godina, a prvi stanovi i useljenja su predviđena već u 2018.

Ta niška kasarna ima 15 hektara zemlje na kojoj će biti izgrađeni stanovi, ali i bolnica, univerzitetski centar,  šoping mol, i drugi objekti i ceo projekat sa svim sadržajima treba da bude gotov za 10 godina.

Polaganju kamena temeljca, posle pet godina čekanja, prisustvovao je i  ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat,  direktor kompanije „Clean Earth Capital“ Filip Bej, gradonačelnik Niša Zoran Perišić, kao i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić.

Ministarstvo odbrane će dobiti oko 320 stanova za rešavanje stabmenog pitanja pripadnika vojske. Ministarka Mihajlović je kazala da će se u prvoj fazi graditi 300 stanova i kasnije još oko 700 stanova.

- Niš će dobiti moderno naselje, moderan koncept života, gde će raditi i naši građani i domaće kompanije – poručila je Mihajlović i dodala da je taj projekat novi početak za građane Niša i da tako treba da se razvija svaki deo Srbije.

Ministarka je rekla da će taj projekat mnogo značiti za srpsku građevinsku industriju i da će na stotine naših kompanija biti angažovano.

- U vrlo kartkom roku smo izdali građevinsku dozvolu, za dva dana. Nadam se da će biti više ovakvih projekata – naglasila je Mihajlović.

Ambasador Skat je istakao da „Novi  Niš“ ima veliki potencija za nove investicije i nova radna mesta, kao i da je to moderan višenamenski model razvoja prvi tog tipa u Srbiji.

- Ovaj projekat će obezbediti 1.200 građevinskih radnih mesta u periodu od 10 godina – naglasio je Skat. On je rekao da će tu biti zaposleno još mnogo ljudi koji će raditi u  objektima koji će biti izgrađeni u tom kompleksu, na primer stalnih radnih mesta za održavanje, 500 radnih mesta u maloprodaji, 100 radnih mesta u univerzitetu…

- Ovo je odličan primer javno-privatnog partnerstva i primer kako privatne i državne kompanije mogu da rade zajedno na korist svih – kazao je Skat i naročito pohvalio angažovanje potpredsednice vlade Mihajlović.

Prema njegovim rečima, to je primer kako vlada i privatni investitori mogu da rade zajedno na projektima za dobrobit privrede i građana. Skat je dodao da je taj projekat i dobar primer konverzije vojnog zemljišta u civilno i da može da bude model saradnje i za druge slične lokacije.

Direktor kompanije „Clean Earth Capital“, koja je investitor, Filip Bej je zahvalio potpredsednici vlade Mihajlović i dodao da sami radovi na gradnji poceti već sledeće nedelje.

- Reč je o 210.000 kvadrata. U prvoj fazi planiramo da izgradimo četiri stambene zgrade i planiramo da izgradimo i 21 kuću – kazao je Bej koji nije želeo da precizira kolika je vrednost celog projekta.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da je investitor dobio građevinsku dozvolu za 106.000 kvadrata, od čega više od 21.000 kvadrata biće dato gradu koji će to preneti Ministarstvu odbrane zbog zemljišta. On je rekao da će biti izgrađena i dečja bolnica i američki univerzitet i drugi sadržaji. Perišić je istakao da će Niš zahvaljujući tom projektu dobiti novi centar grada.

Gradsko veće Niša je usvojilo Aneks prvog ugovora o prenosu prava na korišćenje nepokretnosti u državnoj svojini, pa je omogućen početak radova.

Kasarna je prodata kompaniji „Clean Earth Capital“ iz SAD pre pet godina. Stari ugovor je predviđao da se do 2016. godine predaju stanovi, dok novi aneks precizira da će predaja za Ministarstvo odbrane početi 2018. koje dobija stanove kao naknadu za ustupljenu kasarnu.

Ministarstvo odbrane dobiće za početak stanove površine 4.000 kvadrata, 8.000 kvadrata biće izgrađeno do 2020. i preostalih 5.000 kvadrata do 2021. godine.

Prvo će biti izgrađeni stanovi na parceli od 2,5 hektara od ukupno 15 hektara. U prvoj fazi, čija je vrednost tri miliona evra, biće izgrađena četiri stambena objekta sa 300 stanova, a prvi objekat će imati 76 stanva različitih struktura.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Irena 30.09.2022.
Svaka cast, pozeljno sto vise slicnih ideja...
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...

;