INFONET-468X60-BANNER

Novi Sad: Obnova zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta

11.04.2016. | Z. Delić | Dnevnik

Nastavak obnove zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta u Ulici Vojvođanskih brigada 7 u centru grada trebalo bi da krene vrlo brzo. Pre nekoliko dana iz „Novosadskog otvorenog univerziteta“ (NOU) najavljeno je da je pitanje dana kada će početi radovi, stali pre više od deset godina, posle požara koji se desio 6. aprila 2000.

NOU je vlasnik zgrade, a Grad podržava investiciju i spreman je da u pogledu urbanističkih planova bude na usluzi „Novosadskom otvorenom univerzitetu“ da što pre pripremi planske akte ukoliko nešto od dokumentacije bude potrebno.

„Dnevniku” je iz JP „Urbanizam” stiglo obaveštenje da je lokacija na kojoj je nekadašnji Radnički univerzitet planirana Planom detaljne regulacije bloka „Radnički univerzitet”. Predmetni blok je planiran za opštegradski centar, kažu u JP „Urbanizam”, koji podrazumeva različite funkcije poslovanja, trgovine i ostalih centralnih funkcija, ali i stanovanja do 30 odsto. Taj blok je uglavnom završena prostorna celina i nije predviđena veća izgradnja novih i nadgradnja postojećih objekata.

Planom je predviđeno zadržavanje postojeće kule P+13, koja je sagrađena 1966. za „Novosadski otvoreni univerzitet“. Pošto je kula stradala u požaru, neophodno je bilo dodatno utvrditi uslove protivpožarne zaštite. Osim toga, trebalo je Pravilnikom o tehničkim normativima za zaštitu visokih objekata od požara obezbediti zonu za kretanje i manipulisanje vatrogasnih vozila nosivosti do deset tona  osovinskog pritiska.

- U slučaju da su za planirani prostor potrebne izmene, plansko rešenje se može promeniti na način koji će obezbediti balans između potrebe vlasnika objekta i planskih smernica koji će obezbediti održiv razvoj tog dela grada i Novog Sada u celini – naveli su u JP „Urbanizam”.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;