U Dubaiju planirana izgradnja oblakodera višeg od Burdž Halife

11.04.2016. | Beta

U Dubaiju je planirana izgradnja oblakodera višeg od Burdž Halife, najvišeg oblakodera na svetu visokog 828 metara, saopštila je kompanija „Emar“.

Oblakoder, čija će izgradnja koštati oko milijardu dolara (877 miliona evra), biće „malo viši“ od Burdž Halife, rekao je medijima Mohamed Alabar, vlasnik kompanije „Emar“.

On je dodao da će tačna visina budućeg oblakodera biti objavljena pred kraj izgradnje i da će ta impozantna građevina biti otvorena pre 2020. godine kao dar Dubaiju, koji će biti domaćin Svetske izložbe Expo 2020.

Oblakoder koji je projektovao švajcarski arhitekta hispanoameričkog porekla Santjago Kalatrava Vals, biće opremljen posmatračkom platformom i sa 18 do 20 spratova sa restoranima i hotelima, precizirao je Alabar.

Izgradnja Burdž Halife koštala je oko 1,5 milijardi dolara (1,3 milijarde evra). Burdž Halifa, jedan od simbola Dubaija, otvorena je u januaru 2010. godine, a prošle godine posetilo ju je više od 14 miliona turista.

Alabar je novi oblakoder opisao kao elegantnu građevinu u obliku minareta i deo razvojnog projekta koji njegova kompanija realizuje na celom području zaliva Dubai Krik.

Dubai je poznat po stotinama oblakodera u futurističkom stilu i jedan je od najvećih poslovnih centara Bliskog istoka.

Po uzoru na Burdž Halifu, kompanija „Kingdom Holding“, čiji je vlasnik saudijski milijarder i princ Al Valid bin Talal, započela je u Džedi izgradnju Kule kraljevstva koja će biti visoka više od jednog kilometra i čija izgradnja košta oko dve milijarde dolara (1,75 milijardi evra).

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...
Milica Pozega 15.04.2021.
Zelim da me obavestite kad igde da se prija...