IZOLACIJA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Uoči svetskog samita o klimi u Kopenhagenu hakeri razotkrili manipulacije oko klimatskih promena

24.11.2009. | N. Vlačo | Blic

Predstavnici 192 zemlje dobili su poziv za učešće na svetskom samitu o klimi koji će biti održan u Kopenhagenu, prestonici Danske, od 7. do 18. decembra. Među 62 državnika koji su za sada potvrdili učešće nalaze se i imena Angele Merkel, nemačke kancelarke, i Nikole Sarkozija, predsednika Francuske, dok ključni zagađivači - SAD, Kina i Indija još nisu potvrdili dolazak svojih lidera. Uoči samita u javnost su procurili mejlovi koji dovode u pitanje verodostojnost podataka o opasnosti od globalnog zagrevanja.

Iz kompjutera Centra za klimu britanskog Univerziteta Ist Anglija nepoznati hakeri su prošlog četvrtka ukrali više od 1.000 mejlova i više od 2.000 dokumenata koji pokazuju da je u debati o klimatskim promenama bilo manipulacija i da je opasnost od globalnog zagrevanja preuveličana. Identitet hakera nije utvrđen, a sav materijal je nakon par sati postavljen na jedan od ruskih sajtova za razmenu podataka putem interneta.

Naučnici ovog poznatog centra za izučavanje klimatskih promena, prema podacima koje su skinuli hakeri, trudili su se zajedno sa kolegama iz SAD da u javnosti ućutkaju protivnike teorije da je za globalno zagrevanje odgovoran ljudski faktor. Mejlovi, od kojih neki datiraju još od 1996, pokazali su napore zagovornika teorije o ljudskoj odgovornosti za globalno zagrevanje da se u izveštajima Međunarodnog panela o klimatskim promenama, koji su osnovale UN, pojavljuju samo njihovi stavovi, a potpuno ignorišu suprotni.

U jednom od mejlova Bendžamin Senter iz Nacionalne laboratorije u Livermoru u Kaliforniji zapretio je da će pretući Peta Majklsa, klimatologa sa Instituta Kejto u Vašingtonu koji je protivnik teorije o ljudskoj odgovornosti za klimatske promene. Majkls se požalio da oni koji u globalnom zagrevanju ne vide smak sveta sve teže objavljuju svoje radove.

Naučnici Centra za klimu Univerziteta Ist Anglija i njihove kolege sa kojima su bili u kontaktu tvrde da mejlovi i dokumenti koji su objavljeni na internetu izvučeni iz konteksta i optužili klimatske skeptike da ovom akcijom pokušavaju da spreče dogovor svetskih lidera na samitu u Kopenhagenu.

Džajram Rameš, ministar za zaštitu životne sredine Indije, objavio je prošle nedelje izveštaj u kojem je naveo da ne postoje dovoljno čvrsti dokazi da su za topljenje glečera na Himalajima odgovorne klimatske promene. Indija je jedna od velikih svetskih ekonomija koja još uvek nije potvrdila svoje učešće na samitu u Kopenhagenu.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;