INFONET-468X60-BANNER

Geodete ruše tendere

06.04.2016. | N. Vukić | Novosti

Izgradnja nedostajuće infrastrukture u nadležnosti „Direkcije za građevinsko zemljište“ kasni zbog obaranja tendera za izbor geodetskih kuća koje bi radile na formiranju građevinskih parcela i izradi geodetskih i topografskih podloga. U poslednja dva meseca, čak 12 javnih nabavki je propalo, jer su ponuđači dali cenu i do deset puta veću od realne.

U „Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda“ kažu da će podneti inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije. Prilikom otvaranja ponuda za javne nabavke geodetskih usluga tokom poslednja dva meseca utvrđeno je da određeni ponuđači dostavljaju ponude sa cenama koje znatno prevazilaze procenjenu vrednost javne nabavke.

www.pixabay.com

- U postupcima javnih nabavki za formiranje građevinskih parcela i za izradu geodetskih i topografskih podloga, u kojima je „Direkcija“ procenila vrednost radova između 50.000 dinara i 1,5 milion dinara, grupe geodetskih kuća nudile su cene i do deset puta veće od procenjenih, što je u poslednja dva meseca dovelo do obaranja dvanaest postupaka javnih nabavki – dodaju u „Direkciji“.

Ovakvo ponašanje određenih grupa ponuđača dovodi do ponovnog raspisivanja mnogobrojnih javnih nabavki, a što neizostavno dovodi do kašnjenja.

- Nezavisno od eventualne odluke Komisije za zaštitu konkurencije, „Direkcija“ će preduzeti mere u okviru zakona, kako bi svi ponovljeni postupci bili uspešno dovedeni do zaključenja ugovora i izvršenja javnih nabavki – jasni su u „Direkciji“.

Ponuđači u svakom pojedinačnom postupku dostavljaju izjavu o nezavisnoj ponudi u kojoj pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću potvrđuju da su ponudu podneli nezavisno.

Kako navode u pomenutoj instituciji, i pored potpisanih izjava o nezavisnoj ponudi, analiza sprovedenih postupaka javnih nabavki geodetskih usluga izaziva osnovanu sumnju da je došlo do povrede konkurencije.

Zabrana

„Direkcija“ traži da nesavesni ponuđači budu kažnjeni. S obzirom na to da postoji osnovana sumnja u istinitost izjava o nezavisnoj ponudi, Direkcija će, u skladu sa članom 27 Zakona o javnim nabavkama, obavestiti Komisiju za zaštitu konkurencije koja, pored sankcija predviđenih Zakonom o zaštiti konkurencije, može da tim ponuđačima izrekne i meru zabrane učešća u postupku javne nabavke u trajanju do dve godine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;