IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Legalizacija: Satelit probija rokove

29.03.2016. | Z. Radović | Novosti

Satelitski snimak još nije kupljen, iako je Zakon o ozakonjenju usvojen još u novembru. Prvobitni plan je bio da bude objavljen najkasnije u januaru, jer je po Zakonu o ozakonjenju rok za završetak popisa svih nelegalnih objekata 12 meseci od dana stupanja na snagu novog zakona. To znači da bi komisije trebalo da kompletiraju spisak svih „divljih“ objekata do 27. novembra 2016. godine..

U Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, međutim, tvrde da kašnjenje snimka ne ometa postupak ozakonjenja. Kako kažu, većina lokalnih samouprava oformila je komisije koje već popisuju nelegalne objekte, a u međuvremenu rešavaju i zahteve vlasnika nekretnina koji su ranije predali dokumenta za legalizaciju. Oni ističu da bi snimak trebalo da bude dostupan građanima putem elektronskog portala do kraja aprila i da se iz proceduralnih razloga kupovina nije mogla ranije sprovesti.

www.pixabay.com

- Snimci su predviđeni zakonom o ozakonjenju kao instrument koji će koristiti opštinskoj administraciji za ozakonjenje objekata, ali su neophodni kao informacioni sistem i za brojne druge institucije – objašnjavaju u Ministarstvu građevine. - Pribavljaju se iz kredita „Svetske banke“ (SB), kao deo projekta koji se tiče unapređenja zemljišne administracije u okviru „Republičkog geodetskog zavoda“ (RGZ). Ministarstvo i RGZ su uputili molbu SB početkom godine da se ubrza postupak nabavke. To, međutim, ne sprečava opštine da sprovode zakon u smislu popisa objekata.

Prema evidenciji koju Ministarstvo građevine dobija od lokalnih samouprava, samo mali broj nije započeo popis, i to ne zbog nedostatka satelitskog snimka, već zato što nisu formirali komisije za popis.

- Satelitski snimak će u postupku ozakonjenja biti korišćen kao pomoćno sredstvo, dok za sve objekte za koje zahtev podnet po starom zakonu, kao i objekte za koje je nesporno utvrđeno vreme izgradnje, jer postoje zapisnici građevinske inspekcije, rešenja o rušenju, satelitski snimak i nije potrebno koristiti – navode u Ministarstvu građevine. - Tehnologija satelitskog snimanja ne dozvoljava mogućnost da snimci budu napravljeni na određeni dan ili čas. Snimci koje pribavlja RGZ napravljeni su tokom druge polovine 2015. godine.

Za ovo „pomoćno sredstvo“ u ozakonjenju biće izdvojeno 1,2 miliona evra.

- Vlasnik satelita koji isporučuju snimke visoke rezolucije je američka kompanija „Digital Globe“ – kažu u resornom ministarstvu. - Plaćanje nije obavljeno, a prethode mu provere od strane stručnjaka Svetske banke za nabavke od kojih se očekuje odobrenje upravo ovih dana.

Dokaz

Satelitski snimak bi trebalo da bude dokaz na osnovu kojeg će građevinski inspektori moći da utvrde da li je neki objekat građen posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju, odnsono 27. novembra 2015. godine. Sve što se nalazi na terenu, a nema ga na snimku i građeno je nelegalno trebalo bi da bude srušeno.

Jeftinije od aviona

- „Republički geodetski zavod“ je ovlašćena institucija za sve podatke koji se tiču zemljišne administracije i ima obavezu da obavlja snimanja svake tri godine – kažu u Ministarstvu građevine. - Poslednje snimanje je rađeno 2013. godine putem avio-snimaka koji su značajno skuplji od satelitskog i zahtevaju daleko više vremena.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 29.09.2022.
Divne su! Ja sam ove godine kupila platneni...
DARKO 26.09.2022.
Šta je sa pasarelom kod Ada mola? Da li su ...
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...

;