INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uskoro kreće modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad (video)

11.03.2016. | Tanjug

- Modernizacija pruge od Niša do Dimitrovgrada, odnosno deonica od Sićeva do Dimitrovgrada dužine oko 80 kilometara najzreliji je od projekata koje je razmatrao Nacionalni odbor za infrastrukturu i koji će ići vrlo brzo u realizaciju – rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

- Tu idemo na kompletne građevinske radove, na rekonstrukciju pruge i na pripremu za eletrifikaciju. To je jedina deonica pruge na celokupnom Koridoru 10 od Austrije do Turske koja nije elektrificirana – rekao je „Tanjugu“ Poledica.

Prema njegovim rečima, u taj projekat će se ići sa kombinacijom finansiranja – 50 odsto će biti finansiran iz donatorskih sredstava, takozvanog investicionog okvira za Zapadni Balkan, dok će 50 odsto biti iz „Evropske investicione banke“ (EIB).

www.pixabay.com

Ističe i da se pored tog na listi od 23 prioritetna projekta nalaze i projekti u oblasti putne infrastrukture, a to je auto-put od Niša do Prištine, od Požege do granice sa Crnom Gorom, autoput od Beograda do Vršca. Kako je rekao, radi se praktično o mreži auto-puteva koja nas povezuje sa susedima.

On je podsetio da je u Beogradu održan treći Nacionalni odbor za infrastrukturu – sastanak na kome se razmatraju veliki infrastruktrni projekti koji su prioritetni za Srbiju. Tri su grupe projekata, a to su projekti u oblasti transporta, energetike i zaštite životne sredine, rekao je Poledica.

- Postoji 23 projekata u oblasti transporta ukupne vrednosti nešto veće od šest milijardi evra i kroz prioritizaciju mi gledamo koji su projekti najspremniji za finansiranje – objasnio je Poledica.

On je istakao da upravo projekti u obasti transporta i infrastrukture, koje vode Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, imaju regionalni karakter, odnosno da imaju za cilj bolje povezivanje Srbije sa regionom i da to kroz takozvani Berlinski proces podržava i Evropska komisija.

- Imamo 12 projekata u oblasti železnice, pet projekata u oblasti puteva, tri projekta u oblasti vodnog saobraćaja, dva u oblasti aerodromske infrastrukture i jedan je projekat koji se odnosi na izgradnju intermodelnog terminala u Beogradu – objasnio je Poledica.

Sastankom Nacionalnog odbora za infrastrukturu predsedavali su ministri Jadranka Joksimović i Dušan Vujović, a prisustvovali su predstavnici EU i Evropske komisije, kao i predstavnici svih banaka koje su izainteresovane za takve aranžmane i realizaciju projekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;