Uskoro kreće modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad (video)

11.03.2016. | Tanjug

- Modernizacija pruge od Niša do Dimitrovgrada, odnosno deonica od Sićeva do Dimitrovgrada dužine oko 80 kilometara najzreliji je od projekata koje je razmatrao Nacionalni odbor za infrastrukturu i koji će ići vrlo brzo u realizaciju – rekao je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica.

- Tu idemo na kompletne građevinske radove, na rekonstrukciju pruge i na pripremu za eletrifikaciju. To je jedina deonica pruge na celokupnom Koridoru 10 od Austrije do Turske koja nije elektrificirana – rekao je „Tanjugu“ Poledica.

Prema njegovim rečima, u taj projekat će se ići sa kombinacijom finansiranja – 50 odsto će biti finansiran iz donatorskih sredstava, takozvanog investicionog okvira za Zapadni Balkan, dok će 50 odsto biti iz „Evropske investicione banke“ (EIB).

www.pixabay.com

Ističe i da se pored tog na listi od 23 prioritetna projekta nalaze i projekti u oblasti putne infrastrukture, a to je auto-put od Niša do Prištine, od Požege do granice sa Crnom Gorom, autoput od Beograda do Vršca. Kako je rekao, radi se praktično o mreži auto-puteva koja nas povezuje sa susedima.

On je podsetio da je u Beogradu održan treći Nacionalni odbor za infrastrukturu – sastanak na kome se razmatraju veliki infrastruktrni projekti koji su prioritetni za Srbiju. Tri su grupe projekata, a to su projekti u oblasti transporta, energetike i zaštite životne sredine, rekao je Poledica.

- Postoji 23 projekata u oblasti transporta ukupne vrednosti nešto veće od šest milijardi evra i kroz prioritizaciju mi gledamo koji su projekti najspremniji za finansiranje – objasnio je Poledica.

On je istakao da upravo projekti u obasti transporta i infrastrukture, koje vode Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović, imaju regionalni karakter, odnosno da imaju za cilj bolje povezivanje Srbije sa regionom i da to kroz takozvani Berlinski proces podržava i Evropska komisija.

- Imamo 12 projekata u oblasti železnice, pet projekata u oblasti puteva, tri projekta u oblasti vodnog saobraćaja, dva u oblasti aerodromske infrastrukture i jedan je projekat koji se odnosi na izgradnju intermodelnog terminala u Beogradu – objasnio je Poledica.

Sastankom Nacionalnog odbora za infrastrukturu predsedavali su ministri Jadranka Joksimović i Dušan Vujović, a prisustvovali su predstavnici EU i Evropske komisije, kao i predstavnici svih banaka koje su izainteresovane za takve aranžmane i realizaciju projekata.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Iva 26.11.2021.
Kako se osb ploce na plafonu terase mogu ob...
Mira 22.11.2021.
Da li se zna ko je investitor i nadzor ?
Nenad 13.11.2021.
Lepa vest za vlasnike vikendica na području...
Radoslav 11.11.2021.
Od Marta do Novemra 2021 nema ankete. Gde je
Tehno Konstrukt 10.11.2021.
U Srbiji, neki manji preduzimaci sto rade r...